Öğrenci Kariyeri Banner

İtalyan Diktatör: Benito Mussolini

İtalyan Diktatör: Benito Mussolini

"Kendi hayatımı bir başyapıt yapmak istiyorum." 

Benito Mussolini 

Sözüyle tarihe adını yazdıran Mussolini'nin bugün 137. yaş günü. Yaptıklarıyla hedefine ulaşmaya çalışan Mussolini azim ve inancını bize görüşleri ve yaptıkları ile kanıtlamıştır. Her ne olursa olsun tarih tekerrürden ibarettir, her şeyi okuyup dönemin algısına göre anlayıp, irdeleyip ona göre sonuç çıkarmak her zaman daha doğrudur. Evet gelelim bu Mussolini kimdir:

Benito Mussolini 

  • Tam adı "Benito Amilcare Andrea Mussolini" olan faşist diktatör, 29 Temmuz 1883’te İtalya Forli’de dünyaya gelmiştir.  Annesi Rosa Maltoni bir öğretmen, babası Alessandro Mussolini ise bir nalbant ve sosyal aktivist biridir. Kavgacı, asi ve kurallara uymayan bir çocuk olan Mussolini, bu davranışları yüzünden iki kez okuldan uzaklaştırılmış. Ama zekası sayesinde hep yüksek notlar almış. 1901 yılında da öğrenim gördüğü okuldan mezun olmayı başarmış.
  • Çocukluktan gençliğe adım attığı dönemde kız kardeşi gibi sosyalizm ile ilgilenmeye başlayan Mussolini, Karl Marx, Auguste Blanqui, Nietzsche ve Georges Sorel gibi isimlerin eserlerini okumuştur.
  • Mussolini, önce Verona’da askerlik görevini yapmıştır. Ardından da kısa bir süreliğine öğretmen olarak çalışmış, fakat kısa süre sonra öğretmenlikten istifa ederek gazetecilik mesleğini yapmaya başlamıştır. Hayatına gazeteci olarak devam etmeye karar veren Mussolini, Sosyalist Parti’nin yayın organı olan Avanti için çalışmaya başlamış, fakat I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle birlikte orduya katılan Mussolini, Sosyalist Parti ile ters düştüğü için gazeteden atılmıştır.

  • Aynı yıl Ida Dalser’le evlenmiş ve bir yıl sonra ilk çocuğu olan oğlu dünyaya gelmiş. 
  • 29 Ekim 1922’de 39 yaşındayken yönetimi ele geçiren Mussolini, Faşist Parti dışındaki partileri kapatarak baskı dönemini başlatmıştır. Ardından sendikalara, karşıt görüşlü yayın organlarına ve benzerlerine yasak getirmiştir.
  • 1929’da İtalya ile kilise arasında imzalanan antlaşmada ülkenin dini "Katolik" olarak belirlenmiş. Ayrıca Vatikan’ın bağımsızlığını ilan etmiştir.
  •  Adolf Hitleri'in etkisinde de kalarak müttefik devletlere savaş ilan etti ve II. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine İtalyan orduları birçok bölgede ağır yenilgiler almıştır. 1943'te İtalya'ya çıkarma yapan düşman kuvvetleri Mussolini'yi tutuklayarak hapsetmiştir. Fakat Hitler kendisini kurtararak Viyana'ya kaçırdı. Savaşın son dönemlerine doğru Mussolini,  İtalyan Mukavemeti mensupları tarafından 28 Nisan 1945 tarihinde öldürüldü.

  • Avrupa’nın ilk faşist lideri olan ve lakabı Duce olan "Benito Mussolini"  20. yüzyıla damgasını vuran siyasi kişiliklerden biri  olmuştur. Zira o komünizm, liberalizm, demokrasi, Marksist sosyalizm ve muhafazakarlığa karşı geliştirdiği "faşizm" ideolojisi ve görüşüyle, binlerce insanın ölümüne yol açmış, şiddet yanlısı politikalarıyla tarihe kanlı imzasını atmıştır.
  • II. Dünya Savaşı esnasında "Adolf Hitler" ile müttefik olan Benito Mussolini’nin popülaritesi iktidara geldikten sonra hızla artsa da izlediği politikalarla kendi sonunu kendisi hazırlamıştır. Nihayetinde hem cephelerde hem de iç siyasetteki başarısızlıkları nedeniyle de devrik liderler arasına girmiştir.

  • Akdeniz’i İtalyan Gölü haline dönüştürmek ve Roma İmparatorluğu’nu yeniden canlandırmak istemiştir.
  • İtalya’nın 40. Başbakanıdır.
  • Mussolini’den sonra onun ideolojisini örnek alan pek çok farklı akım, görüş ve liderler ortaya çıkmış ama Hitler’in görüşü ve uyguladığı Nazizm bunların en bilineni olmuştur. Gerçi faşist liderler denildiğinde çoğu kişinin aklına Mussolini’den önce Adolf Hitler’in gelmesi de boynuzun kulağı geçtiğini açıkça göstermektedir. Bu da Alman diktatörün, Mussolini’ye göre çok daha baskın olması ve onun Nazizm’inin Mussolini’nin faşizmini gölgesinde bırakmasındandır.

 

Özgün İçerik 

 


Elif Turanlıgil

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Elif Turanlıgil..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.