Öğrenci Kariyeri Banner

Müzik Dinlemenin 10 İnanılmaz Faydası

Müzik Dinlemenin 10 İnanılmaz Faydası

Müzik dinlemeyi seven birisiysen şanslı olduğunu söylemek isterim. Hem iyi bir dinleyici hem de enstrüman çalan biriysen ekstra şanslısın. Müzik zihinsel ve fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Peki, müzik dinlemenin faydalarını öğrenmek ister misin?

 Müzik dinlemek, zihinsel ve fiziksel sağlığımızın çok daha iyi olmasını sağlar. Ama müzik dinlemenin faydaları bunlarla sınırlı değildir.

 

1. Mutlu eder

Yapılan araştırmalar sonucu sevdiğin müziği dinlerken beyninin dopamin salgıladığını ortaya çıkarmıştır. Dopamin vücutta bulunan ve “iyi hissetmeni sağlayan” bir kimyasaldır. Sevdiğin bir müziği dinlerken duyduğun mutluluğun, heyecanın ve neşenin kaynağı bu kimyasaldır. Müzik sana duygusal bir kapısı açar. En sevdiğin şarkıları 10-15 dakika dinledikten sonra kendini daha iyi hissedebilirsin.

 

2. Stresi azaltır

Hoşuna giden bir müziği dinlerken vücudundaki stres hormonu kortizol seviyesinde azalma yaşanır. Bu sayede kronik stres yaşama şansını azaltmış olursun.

Michelle Millis Chappel‘in belirttiği gibi “aktif olarak müziğe katılmak bağışıklık sisteminin güçlenmesini” sağlar. Stresli bir gün boyunca sakin ve sağlıklı kalmak için müzik dinleyin.

 

3. Uykunu iyileştirir

Müzik ile uyku arasındaki bağ oldukça derindir. Uykusuzluk modern dünya insanının en büyük problemlerinden biridir. Buna doğal bir çözüm bulmak isteyenlerden biriysen bu durumda uyumadan önce yaklaşık 30 dakika müzik dinleyerek uyku kaliteni iyileştirebilirsin.

Uyku kalitesini iyileştirmek için dinlenecek müzik önemlidir. Aşırı hareketli bir müzik dinlemek yerine klasik müzik dinlemeyi tercih etmelisin. Ek olarak uyku terapisi müziklerinden yararlanabilirsin.

 

4. Depresyonu azaltır

Modern dönem insanının en büyük problemlerinden biri depresyondur. Depresyon ile başı belada olan insanların büyük bir kısmı aynı zamanda uykusuzluk problemiyle karşı karşıyadır. Müzik dinleyen insanlarda bu problem çok daha seyrek görülür.

Bir takım araştırmalar müziğin depresyonla mücadele konusunda önemli bir araç olduğunu gösterir. Yapılan araştırmada rahatlatıcı müzik ve klasik müzik dinleyenlerin ruh halinde iyileşmeler, techno ve heavy metal dinleyen insanların ruh halinde bozulmalar görülmüştür.

5. Kilo vermene yardımcı olur

Kilo vermeye çalışan iştahlı biriysen müzikten destek alabilirsin. Bu konu hakkında araştırmalar vardır. Yemek yerken ışığın kısılması daha az yemek yemeni sağlayan bir etmendir. Buna ek olarak yemek yerken yumuşak sayılabilecek türde müzik dinlemek bunu destekler.

İştahını azaltmanın yollarını arıyorsan müzikten bu şekilde destek almayı düşünebilirsin. Elbette beslenme alışkanlığın kilo vermede çok önemli bir etkendir. Ancak yardımcı araçlar ve yaklaşımlarla kilo verme yolculuğunda işini kolaylaştırmayı başarabilirsin.

 

6. Öğrenmeyi destekler

Yapılan araştırmalar müziğin bilgileri daha iyi öğrenme ve hatırlama konusunda bize destek olabileceğini göstermiştir. Ancak bu durum müziği ne kadar sevdiğinize bağlı bir durumdur. Daha çok olumlu ve nötr görünen müziklerin ezberleme sürecinde insanlara katkı yaptığı saptanmıştır.

Pleasurable music affects reinforcement learning according to the listener isimli araştırmada bu durum açık bir şekilde belirtilmiştir. Araştırmaya katılanlar nötr ve olumlu müzik dinleyerek girdikleri testlerde çok daha iyi sonuçlar almışlardır.

 

7. Hastaları rahatlatır

Music and health- what kind of music is helpful for whom? What music not? isimli araştırmaya göre ameliyat öncesinde hastalara müzik dinletmek endişe düzeylerini azaltmada önemli bir role sahiptir. Bu nedenle hastalara ameliyat öncesinde rahatlatıcı müzik dinlenmek iyi bir fikir olabilir.

Soothing music can increase oxytocin levels during bed rest after open-heart surgery isimli araştırmaya göre müzik dinlemek açık kalp ameliyatı sonrası yatakta dinlenmeye ve rahatlamaya yardımcı olur. Bir ameliyat öncesinde veya sonrasında müzik dinlemek sağlığın için oldukça değerlidir.

 

8. Unutkanlığa çözümdür

Müzik yaşa bağlı unutkanlık yaşayan insanların belirli şeyleri hatırlamalarına yardımcı olur. Örneğin, bir insana kendi döneminden şarkılar dinleterek onun bir şeyleri hatırlamasını sağlayabilirsin. Müzik onlar için bir çağrışım görevi görür.

Müziği unutkanlık için net bir tedavi yöntemi olarak doğru değildir. Onu bir destekleyici olarak kullanmak gerekir. Müzik beynin birçok farklı alanını etkiler. Böylece sağlıklı kalmış olan yolların kullanılabilir olmasını sağlar.

 

9. Sözel zekayı artırır

Müziğin sözel zeka üzerinde önemli bir etkisi vardır. Çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma müzik dersi alan çocukların sözel zeka gelişiminde %90 oranında bir artış söz konusudur. Bunun en büyük sebebi çocukların kelimeleri anlama ve anlamlarını açıklama yeteneklerini geliştirmesidir.

Müzik dersi almış ve almamış insanlar arasında sözel hafıza testi yapıldığında daha yüksek puan alanlar genellikle müzik dinleyenler olacaktır. Müziğin desteğiyle sözel zekanı geliştirmek mümkündür. Bunun için melodi, ses ve ses tonu gibi temel bilgilere sahip olman yeterlidir.

 

10. IQ seviyesini artırır

Yapılan araştırmalarda müzik dersi almanın küçük çocuklarda yüksek eğitim performansı sunduğunu ve IQ seviyesini artırdığını gösterir. Söz konusu çalışma, 36 hafta boyunca küçük gruplar halinde klavye ve vokal dersleri alan 6 yaşındaki bir grupla gerçekleştirilmiştir.

Bu çocuklarda, müzikle ilgisi olmayan diğer çocuklara göre IQ seviyelerinde önemli ölçüde daha büyük artış tespit edilmiştir. Şarkı söyleyen grup ise en fazla gelişmeyi göstermiştir.

 

 

Kaynak için tıklayınız


Rumeysa Dinçer

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Rumeysa Dinçer..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.