Öğrenci Kariyeri Banner

Mutlu Ve Başarılı İnsanların Ortak Alışkanlıkları

Mutlu Ve Başarılı İnsanların Ortak Alışkanlıkları

Bunu keyifli bir deneyim haline getirmek için, önce bir tanesini yapmaya alışın ve bir sonrakine geçin. Ne kadar harika hissedeceğinize şaşıracaksınız!

Anın tadını çıkarırlar.

Hayattaki küçük şeyler insana mutluluk verir mi? Araştırmacılar, bunu “tadını çıkarmak” olarak açıklıyor. Hayatından en çok memnun olanlar, çoklu görevlerle uğraşmak ve geçmişteki, gelecekteki ya da bugün çevrelerindeki olumsuzluğa odaklanmak yerine hayatın güzelliğine ve hayattaki küçük, muhteşem şeylerin tadını çıkarmak için duruyorlar.

Her gün meditasyon yaparlar.

Meditasyon, sakinlik ve farkındalık hissetmek için en etkili yollardan biridir. Aklımızdaki tüm endişeleri ve kaygıları işgal ederek beynimizin ihtiyacı olan molayı vermesini sağlar. Her gün birkaç dakikanızı meditasyona ayırmak size çok iyi gelecek!

Kin tutmazlar.

Mutluluk söz konusu olduğunda, affetmek ve unutmak gereklidir. Kin tutmak, öfkeye, kızgınlığa, acıya ve mutluluğa engel olan diğer olumsuz duygulara bağlı kalmanız anlamına gelir. Bu duyguları bıraktığınızda, olumsuzluklardan kendinizi kurtarırsınız, böylece olumlu duygulara daha fazla yer açılır.

Başkaları için para harcarlar.

Harvard Busibess School’da pazarlama doçenti ve Happy Money: Akıllı Harcama Bilimi kitabının yazarı Michael Norton, “Araştırmalarımızda, başkalarına para vermenin insanları daha mutlu ettinini gösterdik.” diyor. “Bunun sebeplerinden biri, sosyal bağlantılar yaratıyor olması. Kendinize ait bir adada, büyük bir eviniz ve arabanız varsa, mutlu olamazsınız çünkü mutlu olmak için insanlara ihtiyacımız var. Fakat birilerine bir katkıda bulunarak o kişi ile bir bağlantı ve bir iletişim kurarsınız ve böyle şeyler mutlu olmak için önemlidir.”

Gerçek dostluklar, yatırım gerektirir. Bu yatırım her zaman para anlamında değildir, zaman gerektirir. Gerçekten mutlu insanlar, ilişkileri için zaman(ve para) harcarlar.

Meşgul olurlar, ama acele etmezler.

Yapılan araştırmalar “acele” duygusunun stres ve mutluluğa neden olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, insanlar yeterince meşgul olarak mutlu olma konusunda mücadele ediyorlar. Buna karşın, başka araştırmalar da gösteriyor ki, sağlıklı bir iş-yaşam dengesinin sağlanması gerektiğini gösteriyor çünkü sıkıntı, sonrasında daha çok sıkıntıya yol açabilir.

Kendinize aşırı yükleniyorsanız ve çok dağınıksanız, girişimci Derek Sivers’ın sitesinde bulunan bu kuralı dikkate alın: “Bir şey yapıp yapmayacağınıza karar verirken, “Vay be! Bu inanılmaz olur! Kesinlikle! Hah evet! –sonra da “Hayır.” deyin.”

Kendilerini doğru insanlarla çevrelerler.

Mutluluk bulaşıcıdır. Bu, mutlu ve destekleyici insanlarla kendinizi çevrelediğinizde özgüven kazanabilir, yaratıcılığınızı artırabilir ve genel olarak daha çok eğlenirsiniz. 

Gereksiz şeyleri kafaya takmazlar.

Mutlu insanlar, enerjilerini ve çabalarını sadece gerçekten önemli olan ve kontrolleri altında olan şeylere odaklar. Unutmayın, kontrol edemediğiniz şeylerle uğraşmak, zamanı boşa harcamaktır ve perişan olan tarafa doğru daha fazla eğilmenize neden olur.

Başkalarının başarılarını kutlarlar.

Hem zengin bir sosyal hayata hem de sağlıklı ilişkilere sahip olmanın mutluluk için önemli bir bileşen olması bir sır değil. Ancak mutlu insanlar, çevrelerindeki kişilerin başarısını kutlamayı da içeren “aktif ve yapıcı” yanıtlamayla ilişkilerini besler ve geliştirirler.

Martin Seligman’ın Floursih adlı kitabında açıkladığı gibi: “Önem verdiğimiz insanlar bize bir zafer, galibiyet ve daha az önemli iyi şeyleri bize anlatırlar. Bunlara yanıt verme şeklimiz, ilişkiyi kurar ya da yıkar. Yanıt vermenin dört yolu vardır, bunlardan sadece biri ilişkiyi kurmaya yardımcı olur.”

Herkese saygılı ve nazik davranırlar.

Nazik olmak, mutluluk gibi, bulaşıcıdır. Hatta bunun bir isim bile var: “ahlaki tavır”. California-Los Angeles Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ve Birleşik Krallık’taki Cambridge ve Plymouth üniversiteleri tarafından yapılan araştırma, nazik davranışlara tanık olmak içimizi ısıttığını ve bulanık hissettirdiğini söylüyor.

Cambridge Üniversitesi’nin önde gelen araştırmacılarından Simone Schnall, “Nazik bir tavır hissettiğinizde, yalnızca daha iyi bir insan olmaz, aynı zamanda başkalarına da yardım etmiş olursunuz. İlk fırsatta, kendiniz de yapıyorsunuz.”

İlişkiler konusunda proaktiftirler.

Kanıtlar, çoğu ilişkinin (özellikle evliliklerin) zamanla azaldığını göstermektedir. Ancak mutlu insanlar, sevdiklerini kontrol ederek, aktif ve yapıcı dinleyiciler olarak ve iletişim kurarken narsist davranmayarak ilişkilerini sürdürmeye çalışırlar.

Sorunları, bir meydan okuma gibi görürler.

Mutlu insanlar iç diyaloglarını değiştirdiler, böylece bir sorun olduğunda, bunu bir meydan okuma ve hayatlarını geliştirmek için yeni bir fırsat olarak gördüler. Aslında, sadece devam etmeli ve “sorun” kelimesini tamamen aklınızdan çıkarmalısınız.

Sabah rutinleri vardır.

Sabah ritüelleri yatıştırıcıdır ve gününüzün ilerleyişi için bir zemin hazırlar. Meditasyon, yürüyüş, ilham verici bir kitap okuma, minnettar olduklarını yazma, sağlıklı bir kahvaltı ya da e-postaları kontrol etme gibi bir sabah rutini oluşturmak ve bu rutine sadık kalmak oldukça önemlidir.

Derin, anlamlı konuşmalar yaparlar.

Mutlu insanlar küçük konuşmaları atlar ve derin konuşmalar yaparlar. Aslında bu, araştırma tarafından desteklenmektedir

. Christopher Peterson, İyi Yaşamın Arayışı kitabında, şunları yazdı: “Birincisi, mutlu katılımcılar başkaları ile konuşmak için daha fazla zaman harcadı, mutluluğun toplumsal temeli göz önüne alındığında bu, şaşırtıcı olmayan bir sonuç oldu. İkincisi, küçük konuşmanın kapsamının, mutluluk ile olumsuz bir ilişki olduğu ortaya çıktı. Ve üçüncüsü, asıl konuşmanın kapsamının mutlulukla pozitif bir ilişki içinde olduğu görüldü, bu yüzden mutlu insanlar sosyal olarak başkalarıyla etkileşim içindeydi ve bu etkileşim, asıl meseleyi açıklıyor.”

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.