Öğrenci Kariyeri Banner

Mükemmeliyetçiliği A'dan Z'ye Ele Alıyoruz

Mükemmeliyetçiliği A'dan Z'ye Ele Alıyoruz

Mükemmeliyetçilik kişinin kendine hata yapma şansını vermemesi demektir diyebiliriz. Peki ya mükemmeliyetçilik iyi ve kötü yanları neler ? 

Mükemmeliyetçi dediğimiz kişiler her zaman en yükseği hedeflerler. Ve hedeflerine giden yoldan taviz vermeyi sevmezler. Hayatı kendilerine ve başkalarına zorlaştırırlar, farkında olarak veya olmayarak. Çünkü hayatta hiçbir hata yapmamak imkansızdır. 

Bazı mükemmeliyetçi kişilerin mükemmel olmaktaki motivasyonları başkaları tarafından sevilmek, kabul görmektir. Ancak mükemmel olurlarsa başkaları için yeterli olacaklarını düşünürler. Ancak mükemmeliyetçi insanlar çoğu zaman kendileri gibi başkalarını da zora soktuklarından insan tarafından pek de kabul görmezler. Her şeyden önce mükemmeliyet insanlara yapmacık gelir.

Mükemmeliyetçi insanların karşılarındaki kişilerden beklentileri çok yüksek olduğu için bir zaman sonra çevrelerindeki kişilerle iletişim kurmakta güçlük çekerler. 

Her şeyin en iyisini yapma çabası ile mükemmeliyetçilik genellikle karıştırılır. Hâlbuki ikisinin arasında dağlar kadar fark vardır. En iyisi için çaba harcayan kişiler bu yolda yürürken yaptığı işlerden zevk alırlar. Mükemmelliyetçiler ise mükemmele giden yoldaki meşakkatli işlerden genelde yakınırlar. Sonuçları da hızlıca almak isterler. Bu nedenle de sürekli panik halindedirler. Stresli bir yaşamları vardır. Ve bunu ister istemez çevrelerine de yansıtırlar. 

Sizin de tahmin edeceğiniz gibi bu durum kişinin ruh halini tehdit eden ve yıpratan bir psikolojidir. Her insan kuşkusuz ki yaptığı işte en iyi olmak ve bu emeklerinin karşılığını almak ister. Ancak her zaman olumlu ve olumsuz iki seçeneğin olabileceği unutulmamalıdır. Hata yapmak insan doğasında vardır. Önemli olan hatalardan ders çıkarabilmektir. Birçok bilim insanının da savunduğu gibi insanlar düşe kalka, deneye yanıla başarıya ulaşırlar. 

 

Mükemmeliyetçilik 3'e Ayrılıyor 

  • Kişinin Kendisine Yönelik Mükemmeliyetçiliği: Kişi kendine genelde asla ulaşamayacağı hedefler koyar.  Bu yolda hata yapmayı da kabullenemez ve kendilerini sürekli eleştirirler.
  • Başkasına Yönelik Mükemmeliyetçilik: Kişi kendi belirlediği sınırlara başkalarının da uymasını ister. Genelde başkalarının yaptıkları işleri başarılı bulmadıkları için onlara iş vermek istemezler. Yapılanları beğenmeme durumları vardır. İnsanlarla ilişkileri de bu nedenle zayıflar.
  • Sosyal Beklentiler: Kendisinden çok şey bekleniliyormuş gibi hissettikleri için mükemmel olmaya çalışırlar. Çevreden onay görmek ve takdir edilmek isterler. Buna ulaşamadıklarında ise depresyon belirtileri kendilerini gösterir.

Bu kişilerin davranışları arasında;

-Her şeyi ve herkesi çok fazla denetlemek. 

-Aşırı derecede planlı olmak vardır.

-Hata yapmaktan korktukları için işleri sürekli erteleme ve kaçınma halindedirler.

-Tahammülsüz olduklarından diğer kişileri de değiştirmeye çalışmaktadırlar.

-Ya hep ya hiç düşüncesi hakimdir. Yani herhangi bir işi en iyi şekilde yapacağına inanmayan kişi hiç yapmamayı tercih eder.

-Sonuç odaklıdırlar.

-Kendilerine karşı acımasızdırlar.

Peki ya Mükemmeliyetçi Olmanın Sebepleri Neler ? 

-Ailesinde onay göremeyen, takdir edilemeyen kişiler, dikkat çekebilmek ve bu duyguları alabilmek için mükemmeliyetçi olmaya eğilim gösterirler.

-Aile içi şiddete maruz ya da seyirci kalmış kişiler, geçmişinde fiziksel tacize uğramış kişiler, kişiliklerini tamamlayamamış, birey olamamış kişiler mükemmeliyetçiliğe yatkındır.

-Rol - model alınan kişilerin mükemmeliyetçi olması çocuklarda da böyle sorunların görülmesine yol açmaktadır. Çocuklar mükemmel anne-babaları olduğunu düşünerek onları yüceltir ve onlar gibi olmak isterler.

Peki Bu Durumu Nasıl İdare Ederiz ?

Daha makul hedefler terich edebiliriz. Ya hep ya hiç düşüncesinden uzaklaşıp daha gerçekçi bir yaklaşımı deneyebiliriz. İnsan olarak hata yapma imkanımızın olduğunu unutmamalıyız. Eleştirilere açık olmalıyız. Kimsenin takdirine ve onayına muhtaç değiliz. 

 

BONUS: 

 

Kaynak

 

Özgün İçerik


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.