Öğrenci Kariyeri Banner

Miyazaki Dünyası ve 5 Harika Anime Filmi

Miyazaki Dünyası ve 5 Harika Anime Filmi

Eğer Miyazaki ile daha önce tanıştıysanız muhtemelen birazdan önereceğim bütün Miyazaki filmlerini izlemişsinizdir. Eğer tanışmadıysanız da gerçekten çok şanslısınız. Bu harika filmleri ilk kez izleyecek olmak isteyecek birçok insan vardır...

Miyazaki'nin filmlerini izlemeden önce biraz Miyazaki'nin tanınmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Bir filmi izlemek kadar arka planda olan bitenlerin de önemli olduğu fikrini içimde yeşerttiğim için biraz Miyazaki'den bahsedeceğim. 

Şu anda 80 yaşında olan Miyazaki'yi çok sevenlere kızan bir kitle var. Bu kitle filmlerinden dolayı değil, filmlerin mutfağından haberdar olduklarından dolayı böyle düşünüyorlar. Şehir efsaneleriyle fazla ilgilenmek istemesek de Miyazaki'nin çok sert ve stüdyoda geçimi çok zor biri olduğu söylentilerinin olduğunu söyleyip geçebiliriz. 

miyazaki

Anime filmleri sevmeseniz bile saygı duyacağınızdan eminiz. Çünkü filmlerin yapım süreleri, şaşırılmayacak gibi değil. Elle özel olarak çizildiklerinden dolayı filmlerde çok fazla emek var. 

Sürekli emekli olma kararı verip kenara çekilen, daha sonra yeni bir projeye başlayarak geri dönen Miyazaki; son olarak 2016 yılında bir filme başladı. 2020 yılında hazır olacağı öngörülen film, maalesef yetiştirilemedi. Bir senede filmin ancak 12 dakikasının tamamlandığı, 2020 itibariyle ancak 36 dakikasının hazır olduğu söylendi. Umarım ''How Do You Live?'' filmini yakında izleyebiliriz.

miyazaki
Hayao Miyazaki'nin çok sayıda ödülü mevcut. En iyi Animasyon Filmi Oscarını alan ilk ve tek anime filmi olması özelliğine sahip olan Ruhların Kaçışı filmi daha birçok ödül kazandırmış durumda. Küçük Deniz Kızı Ponyo, Rüzgarlı Vadi, Komşum Totoro, Rüzgar Yükseliyor, Yürüyen Şato, Prenses Mononoke filmleri de ayrıca Miyazaki'ye dönüt olarak ödül veren filmlerinden. Ayrıca Ruhların Kaçışı filmi 2001 yılından beri Japonya'nın gişe rekorunu elinde tutuyor. (229 Milyon 607 bin Dolar)

Miyazaki bazen farklı filmler arasında aynı ya da çok benzer karakterleri kullanıyor. Bir yerde kazan görevlisi olan adam meğerse yıllar önce korsanların babası olarak karşımıza çıkmış oluyor.  Daha önce gördüğünüz bir karakterle başka bir filmde karşılaştığınızda bir tanıdığınıza gurbette rastlaşmışcasına seviniyorsunuz.


Miyazaki'nin birçok mesleği var; manga sanatçısı, anime sanatçısı, usta animatör, sahne çizimcisi, yönetmen, yazar, yapımcı. Bu yüzden birçok filme farklı vasıflarla dokunuşlarda bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Japonya'nın en başarılı film stüdyosu olan Studio Ghibli'nin kurucularından biri. Miyazaki'nin filmlerini tükettiğinizde aynı stüdyodan çıkmış diğer filmler sizi teselli ediyorlar.

asiricilar

Studio Ghibli'nin Aşırıcılar filmi. Miyazaki imzası yok ama izlenmeye değer bir anime.

Filmleri izlemeden önce Miyazaki'yi tanımak kadar filmleri izledikten sonra filmleri tanımak da önemli. Analiz okutmayı gerekli hissettirmeyen filmleri olduğu kadar filmden sonra araştırma yapmanıza neden olacak animeleri de var. 


Lafı çok uzatmadan Miyazaki'nin en güzel 6 filmine geçelim. Spoiler olmayacak, söz.

Kronolojik 6 Film Önerisi:

  • Komşum Totoro (1988)

komsum-totorokomsum-totoro

 

  • Küçük Cadı Kiki (1989)

kucuk-cadi-kikikucuk-cadi-kiki

 

  • Yüreğinin Sesi (1995)

​​​​​​​yureginin-sesiyureginin-sesi

 

  • Ruhların Kaçışı (2001)

ruhlarin-kacisiruhlarin-kacisi

Ruhların Kaçışı virgül atılması gerekilen bir yapım. Bu filmden sonra bir film analizi okumanız filme olan bakışınızı değiştirecektir.

 

  • Yürüyen Şato (2004)

yuruyen-satoyuruyen-sato

Bu filmi izledikten sonra kendime senede bir kez bu filmi izleyeceğime söz verdim. Benim için biraz torpilli bir filmdir kendisi...

  • Tepedeki Ev (2011)

tepedeki-evtepedeki-ev

 

Genelde herkes film önerir fakat o filmler hiç izlenmez. Umarım siz bu filmleri izler ve beğenirsiniz. Şimdiden iyi seyirler...


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.