Öğrenci Kariyeri Banner

Mardin'deki Mağara Devasa Yeraltı Şehri Çıktı!

Mardin'deki Mağara Devasa Yeraltı Şehri Çıktı!

Mardin’in Midyat ilçesinde iki yıl önce tesadüfen bulunan mağaranın, farklı mekanlara geçişi olan bir yeraltı şehri olduğu ortaya çıktı.

Midyat ilçesinde yaklaşık iki yıl önce tarihi sokak ve evlerde başlatılan çalışma kapsamında bulunan mağarada, dehlizlerle farklı mekanlara geçiş yapılabildiği belirlendi. Bunun üzerine yer altı şehrini ortaya çıkarmak için kazı çalışmaları başlatıldı. 

İçinde ibadethane, silo(ambar), su kuyuları bulunan ve dehlizlerle geçişlerin olduğu yer altı şehrinde milattan sonra 2. ve 3. yüzyıla ait çok sayıda eser ortaya çıkarıldı. Bulgular, yer altı şehrinin Geç Roma döneminde kullanıldığını gösteriyor.

İlçenin Altı Tamamen Aynı Yapılarla Donatılmış!

İlçede, Ulu Cami Mahallesinde iki noktada kazı çalışmalarının devam ettiği yer altı şehri, “Matiate” olarak adlandırıldı. Antik ve Orta Çağ’a ait yapıların bulunduğu yer altı şehri, ilçenin altının tamamı aynı yapılarla donatılmış.

Mardin Müze Müdürü Gani Tarkan, “Evin altında tek bir parselde başladık. Mağaranın tek bir mağara olmadığını gördük. Dehlizlerle farklı evlere, farklı evlerin altındaki mağaralardan tünellerle geçiş sağlandığına şahit olduk. O tarihten sonra iki noktada kazı çalışmalarını başlattık.” açıklamasında bulundu.

Tarkan, “Tünelin uzunluğu şu an 100 metre. O tünelden farklı mekanlara geçiş sağladık. 49 oda bulundu. Kilise, sinagog gibi. Birkaçı ibadethane olabilir. Bu mekanların içerisinde silolar, su kuyuları var. Duvarlarda bazı bezemeler görüyoruz. Tarihi eserler çıkıyor bu mekanlardan" şeklinde konuştu.

İki alanda yürütülen kazı çalışmaları, Midyat’ın tamamına yayılacak, daha sonra çevre köylerde de benzer kazı çalışmaları yürütülecek.

En Az  60-70 Bin İnsanın Yaşadığı Tahmin Ediliyor!

Yer altı şehirlerinin benzer örnekleri Anadolu’da görülebiliyor ancak Midyat’taki yer altı şehri, bunlardan çok farklı özellikler taşıyor. Müze çalışmalarının başında yer alan Gani Tarkan, açıklamasının devamında şu bilgilere yer verdi:

“ İlk yapılışı saklanma veya kaçış alanı olarak yapılmış. Bilindiği üzere Hristiyanlık 2. yüzyılda resmi din değil. Hristiyanlığı kabul eden aileler, gruplar Roma’nın zulmünden kaçmak için yer altındaki şehirlere sığınıyorlar ya da yer altı şehri oluşturuyorlar. Muhtemelen Midyat yer altı şehri de bu amaçla yapılmış yaşam alanlarındandı."

“Tamamı kazıldığında gerçekten dünyada ses getirecek bir yer altı şehri olacak. Kazı yaptığımız alanların benzer örnekleri Fransa ve İtalya bölgesinde var ancak çok daha küçük boyutlarda. Bu kadar geniş alana yayılmış bir şehir yok. Midyat yer altı şehri kapsadığı alan bakımından tek olacak.”

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.