Öğrenci Kariyeri Banner

LAPİS Havacılık'ın Yeni İHA Fabrikası Ankara'da Üretime Başladı

LAPİS Havacılık'ın Yeni İHA Fabrikası Ankara'da Üretime Başladı

2015 yılında kurulan Lapis Havacılık, Ankara’daki üretim yerleşkesinde İHA ve çeşitli çözümler için seri üretime başladı.

Ankara Teknopark’ta 5 yıllık süren AR-GE çalışmalarının sonucunda Anadolu Organize Sanayi Bölgesinde üretim tesisi bulunan firma, yerli ve milli imkanlarla uçuş kontrol ve seyrüsefer algoritma tasarımı, gömülü donanım yazılım ve tasarımı, aerodinamik tasarımı ve analizi gibi alanlarda faaliyet göstermek üzere kuruldu. Lapis Havacılık, birçok firmaya üretim ve uçuş testi konularında çözüm getiriyor.

lapis havacılık

Lap 60 ismini verdikleri çok motorlu İHA’nın 2020’nin Şubat ayında yeni tesisini hizmete koyma ihtiyacını hissettiğini söyleyen Lapis Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sevgi, sözlerine şu şekilde devam etti. “Lap 60 ve VTOL ürünün tüm imalatlarını seri olarak yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla dışarıdan herhangi bir ürün almadan üretimi gerçekleştirmek adına 3 eksen ve 5 eksen CNC makinalar ve 3 boyutlu bir makinemiz var. Bu makine ile son ürün olarak düşündüğümüz parçaları üretebiliyoruz. Bu altyapı ile 150 adet döner kanatlı Lap 60 İHA ve VTOL dediğimiz dikine iniş-kalkış yapan platformumuzdan yılda 50 adet üretebilecek imkanımız var.”

Daha çok savunma alanında keşif-gözetleme amaçlı İHA üretimine yoğunlaşmış olduğunu söyleyen Sevgi, Lap 60’ın 1 saat havada kalıp yaklaşık 10 kilometre menzile ulaştığı; VTOL İHA’nın ise 5 ila 6 saat havada kalıp yaklaşık 40 kilometre menzile ulaştığını ekliyor ve bu İHA’ların kargo taşıma, afet yönetimi, tarım gibi alanlarda da kullanıma uygun olduğunu da değiniyor.

Haberin videosunu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Tuğba Füsun Özçelik

Yalova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.