Öğrenci Kariyeri Banner

Kuşaklar Arasındaki Beklentiler İş Hayatında da Farklılık Gösteriyor

Kuşaklar Arasındaki Beklentiler İş Hayatında da Farklılık Gösteriyor

Son zamanlarda iş dünyasında farklı kuşaklar daha çok bir arada çalışma şansı yakalıyor. Her kuşağın ise beklentisi, hayata bakışı birbirinden oldukça farklı, hepsinin kendine özgü özellikleri var. İş hayatında bir araya gelen birbirinden farklı kuşakların birbirinde öğrenecek şeyleri de çok fazla.

Linkedin, farklı kuşaklarla, bu farklı kuşaklardan nasıl verimli iş gücü oluşturulacağını araştırdığı raporunu paylaştı. Raporun öne çıkan sonuçları ise şöyle…

  • Profesyoneller farklı kuşak mensuplarından oluşan bir iş gücünün daha etkili olduğunu belirtiyor.

Çok nesilli iş gücü, şirketinizi daha başarılı kılar. Çeşitli yaşam deneyimlerine sahip ekipler ve farklı bakış açıları genellikle daha etkilidir, rekabet avantajı sağlar.

  • Kuşakların yetenek dağılımları oldukça farklı.

Z kuşağı (7-22) iş gücünün %10’unu, Y kuşağı (23-38 yaş) %40, X kuşağı (39-54 yaş) %33, Baby Boomer’lar (55-73 yaş) ise çalışan nüfusun% 15’ini oluşturuyor.

Her kuşağın diğerlerine kıyasla daha güçlü performans sergilediği yetenekleri bulunuyor. Z kuşağı tüm kuşaklar arasında “Python” programlamayı en iyi yapanı. Daha olgun jenerasyonlar ise iş ilişkileri ve gayrimenkul sektöründe daha başarılı. Ayrıca Z kuşağı kurumlardan onları eğitmesini isterken Boomer’lar inandıkları bir amaç uğruna çalışmak istiyor.

  • Şirketler çeşitli iş gücü yaratmak için politikalarını tüm kuşaklara uygun olacak şekilde güncelliyor.

  • Z kuşağı daha çok part-time çalışma şeklini tercih ediyor.

Z kuşağının yarı zamanlı çalışma oranı Baby Boomer’lara göre %135 daha fazla. Baby Boomer’lar ve X kuşağının çalışma hayatı genç kuşaklara göre daha uzun olduğu için tam zamanlı pozisyonlarda daha stabil olmaları bekleniyor.

  • Kuşağa göre liderlik becerileri önem kazanıyor.

Z kuşağı ve X kuşağının patronlarından beklentileri farklı olabilir. Y kuşağı üyesi bir lider Boomer’lar, Z kuşağına hitap etmekte zorlanabilir. Genç yöneticiler olgun çalışanlarını hassaslığı dikkate alarak yönetmeyi, bu çalışanlar da belki de çocukları yaşındaki yöneticileriyle nasıl iletişim kurması gerektiğini öğrenmeliler.

  • Bütün kuşaklar için iş ve özel hayat dengesi önemli.

Mesai saatleri ve özel hayata ayrılacak zamandaki netlik, herkes için büyük önem teşkil ediyor. Yeni bir pozisyonu kabul ederken bu dengeyi sağlayabilmek tüm kuşaklarda ön planda; Z kuşağı için bu oran %56, Y kuşağı için %60, X Kuşağı için %59 ve Baby Boomer’lar için ise %51.

 

Özgün İçerik

 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.