Öğrenci Kariyeri Banner

Kurtulmamız Gereken Bir Sendrom: Oblomovluk

Kurtulmamız Gereken Bir Sendrom: Oblomovluk

Oblomov ismi Ivan Goncharov’in aynı adlı romanının baş karakterinden gelir. Oblomovluk kısaca tembellik olarak isimlendirilebilecek olsa da  sadece “tembellik” demek eksik olur. Oblomovluk adeta bir harekete geçememe hastalığıdır ve kitabın ana karakteri bu hastalığın pençesindedir.

Oblomov, sınırsız bir hayal gücüne sahiptir. Kafasında kurduğu dünyası bir saat gibi işlerken planladıklarını, hayallerini gerçekleştiremez. Günlerini, sürekli düşünerek, geleceği hakkında plan yaparak geçirir. Çalışmamaktan mutlu değildir,  tembelliği sevmez, sorunların farkındadır,  çözümleri üzerine düşünür ancak  hayatını değiştirmek için yaptığı planları uygulayamaz ve bu  onu “oblomov” yapar. Her şeyin farkında olup ilerlemek istememenin, yapılması gerekenleri sürekli ertelemenin getirdiği bir tükenmişlik veya bilinçli bir tembellik halidir bu. Bunlar size bir yerlerden tanıdık geldi mi?

“İnsan niçin yaşadığını bilmezse günü gününe yaşamakla kalıyor; günün geçmesini, gecenin gelmesini beklemekten başka zevki olmuyor. Bugün nasıl yaşadım, sorusuna cevap vermeden uykuya dalıyor, ertesi gün gene aynı hayat.”

Oblomov, İvan Gonçarov

Oblomovluktan Kurtulmak İçin Neler Yapabiliriz?

  1. Gününü, yapacaklarını planla.
  2. Çalışmak için uygun gün ve saat bekleme.
  3. Bir işe başlamadan lazım olabilecek şeyleri yanında bulundur.
  4. Bir şeyi yaparken sadece ona odaklan başka şeylerle ilgilenme.
  5. Her günün sorumluluğu ayrıdır, o günün işlerini halletmeden uyuma.
  6. Gece uyumadan önce gününü sorgula, neyi yapıp yapmadığını, neyi daha iyi yapabileceğini düşün.

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.