Öğrenci Kariyeri Banner

Kraliyet Sisteminin Hala Devam Ettiği Ülkeler!

Kraliyet Sisteminin Hala Devam Ettiği Ülkeler!

21'inci yüzyılda yaşamamıza rağmen birçok ülke hâlâ krallıkla yönetilmeye devam ediyor. Ancak, bu krallıkların birçoğu gelenek olarak devam ettirildiği için ülke yönetimindeki rolleri belirlidir.

Günümüz dünyasında, ülkeler farklı farklı yönetim şekillerine sahip. Bu yönetim biçimlerinden en dikkat çekeni krallıklardır. Şu an 43 ülke, hala krallıklarla yönetilmektedir. Bu ülkelerden yalnızca birkaç tanesi mutlak monarşi ile yönetilmeye devam ediyor. Bunların dışındaki ülkelerde ise Kral veya Kraliçe’nin tüm ülke üzerindeki yetkileri belirlidir.

Krallıkların Hala Devam Ettiği Ülkeler:

Danimarka

Krallık, Danimarka, Grönland ve Faroe Adaları olmak üzere üç ülkeden oluşuyor. Her ne kadar Grönland ve Faroe Adaları özerk bölgeler olsa da dış siyaset ve savunma alanlarında Danimarka’ya bağlı durumdadır. Şu anki kral, 1972 yılından beri tahtta oturan 2'nci Margrethe’dir.

İngiltere

İngiltere'nin başkenti olan Londra, günümüzün önde gelen ticaret, finans ve kültür merkezlerinden biri konumundadır. Günümüz itibariyle, yaklaşık 67 milyon nüfusu vardır. Geçtiğimiz günlerde 96 yaşında hayatını kaybeden 2'nci Elizabeth’in ardından tahta 3'üncü Charles geçti.

Norveç

Norveç Krallığı, toprakları İskandinav Yarımadası’nın batı kısmını, Jan Mayen’i, Svalbard Arktik takımadalarını ve subantarktik Bouvet Adası’nı kapsayan anayasal monarşiye sahip bir ülke konumundadır. Tahtta, 1991 yılından bu yana görev yapan 5'inci Harald oturmaktadır.

Belçika

Belçika Krallığı, Avrupa’da yer alır ve anayasal monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Mevcut kral, 1993 yılından 2013 yılına kadar tahtta oturan 2'nci Albert’in en büyük oğlu Phillippe’dir.

Hollanda

Hollanda krallığı, Hollanda, Curaçao, St Maarten ve Aruba ülkelerinden oluşuyor. Krallığın yüzde 98’lik bölümü Hollanda tarafından yönetiliyor.

İspanya

Anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin yürütme organını bakanlar kurulu oluşturmaktadır. 2014 yılında 1'inci Juan Carlos’un krallık tahtından feragat etmesinden sonra oğlu 6'ncı Felipe tahta oturmuştur. Yaklaşık 47,5 milyon nüfusu mevcuttur.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, dünyanın en tanınmış krallıklarından birisidir. 2015 yılında tahta geçen Salman bin Abdülaziz el Suud yasama, yürütme ve yargı gücüne sahiptir. Savunma ve dışişleri gibi önemli pozisyonlara kraliyet ailesinin üyeleri getirilmektedir.

Tayland

Tayland, 1932 yılında gerçekleşen devrime kadar mutlak monarşi ile yönetilen bir ülkeydi. O tarihten bu yana ise anayasal monarşi ile yönetilmeye devam etmektedir.

Ürdün

Orta Doğunun en kalabalık 11'inci ülkesi olan Ürdün, 1948 yılında gerçekleşen Arap-İsrail savaşının ardından 1949 yılında Ürdün Haşimi Krallığı oldu. Kralın yasama ve yürütme gibi konular üzerinde geniş kapsamlı yetkileri vardır.

Fas

Fas, coğrafi konum bakımından oldukça önemli bir yerdedir. Fas kralı ise 1999 yılından bu yana tahtta oturan 6'ncı  Muhammed’dir.

Butan

Son birkaç yıldır, Butan mutlak bir monarşi yönetiminden anayasal monarşiye geçti. 770 bin nüfuslu birçok farklı ırkı bünyesinde barındıran Butan'a, 1974 yılına kadar girebilmenin tek yolu Kral veya Kraliçe tarafından özel olarak davet edilmekti.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.