Öğrenci Kariyeri Banner

Konsantrasyonunuzu Artırmak İçin Alışkanlık Haline Getirmeniz Gereken 6 Madde!

Konsantrasyonunuzu Artırmak İçin Alışkanlık Haline Getirmeniz Gereken 6 Madde!

Odaklanma becerinizi kaybettiğinizi düşünüyorsanız bunun hem psikolojik hem de biyolojik nedenleri olduğunu da bilmelisiniz. Bu durum günlük hayatımızı etkileyecek noktaya gelebilir. Konsantrasyon bozukluğuınuzu aşmanıza yardımcı olacak bilgileri sizler için derledik.

1- Dikkat Dağıtıcıları Ortadan Kaldırın

Öncelikle etrafınızdaki dikkat dağıtıcıları belirleyin, elbette bunun ilki telefonunuzdur. Telefonunuzu sessiz moda ya da uçak moduna alın ve göremeyeceğiniz bir yere kaldırın. Masanız dağınıksa toplayın, çiçeklerin sulanmasını gerekiyorsa önce onu yapın, yanınıza su ve atıştırmalık alın, odanın ışığını ve ısısını ona göre ayarlayın, rahat bir şeyler giyin. Yani çalışmaya başlarken tek bir bahaneniz bile olmasın.

2- Çoklu Görevlerden Kaçının

Elbette bazı insanların zihni farklı çalışır, bir şeyler okurken bir yandan bir şeyler dinleyebilir ve hatta aynı anda birileriyle telefonda konuşabilir. Fakat konsantrasyon bozukluğundan bahsediyorsak tüm bunları aynı anda yaparak odaklanamazsınız. Odaklansanız bile sonuç istediğiniz gibi olmayacaktır.

3- Odak Noktanızı Belirleyin

Eğer geçmişle bir sorunuz varsa tamam durun ve üstüne düşünün ya da geleceğiniz için kaygılanmak istiyorsanız bunu yapın. Ancak bunlara kendinizi kaptırmayın ve bugünde, şimdide yaşadığınızı unutmayın. Geçmişi değiştiremezsiniz ama geleceği bugün şekillendirirsiniz.

4- Mola Vermeyi İhmal Etmeyin

Oturup saatlerce tek bir konuya odaklanmak elbette herkesın yapabileceği bir şey değildir. Bu nedenle adım adım gidin ve kendinize 20 ya da 30 dakikalık çalışma süreleri belirleyin. Alarm kurun ve süre dolduktan sonra kendinize 5 ya da 10 dakika mola verin. Mola sürenize uymanız son derece önemli. 

5- Beyin ve Vücut Egzersizleri Yapın

Sabahları uyandığınız zaman hafif egzersiz yapmaya çalışın. Böylece daha uyanır uyanmaz vücudunuz dopamin, norepinefrin ve serotonin üretmeye başlayacaktır. Boş zamanlarınızda sayısız bulmaca oyunundan birini çözerek beyin egzersizi yapabilirsiniz.

6- Yemek ve Uyku Düzeni Belirleyin

Gece uykusuna önem verin. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya çalışırsanız hem uykunuzu iyi almış olursunuz hem de stresiniz azalır. Belirli bir yemek düzeninde sağlıklı bir şekilde beslenirseniz aslında odaklanma süreniz de düzene girer çünkü kan şekeriniz bile aynı saatlerde artar ve düşer.

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.