Öğrenci Kariyeri Banner

Konfor Alanı Psikolojisiyle Kaygılarınızı Azaltın

Konfor Alanı Psikolojisiyle Kaygılarınızı Azaltın

Konfor alanı, kişilerin kendini iyi hissettiği ve kendileri için oluşturduğu psikolojik alan olarak tanımlanır. Her kişi kendine ait bir konfor alanı vardır. Bu alan içinde sürprizler barındırmayan, tanıdık, sadece kendi kontrolünü sağlayan bir alandır. 

Konfor alanı, Judith Bardwick tarafından modellenmiştir. Bu model, korku alanı, öğrenme ve büyüme alanı olarak incelenmektedir. Rahat hissedilen bu alandan çıkıldığı zaman korku duygusu bunu takip eder. Fakat korku duygusundan çıkmayı başarabilen kişiler ilerleyebilmek için öğrenme ve büyüme alanına doğru ilerleyebilir. Konfor alanının dışına çıkmış kişiler, kendini güvensiz hissederler ve her an zarar görecekmiş gibi hissederler. 

Konfor Alanı

Kişi korku alanının, alışılmışın dışına çıkacağı için korkar ve kaygı yaşar. Yeni deneyimlere açık değildir. Gelişmek ve ilerlemek için ancak korkuların üzerine gidildiğinde özgüven kazandırır. Tüm hal ve hareketlerimizin rahat olduğu bu alandan çıkarken korku alanı için tehdit oluşturabili. Bu yaşanılan duygular zaman içinde yük olabilir. Bunu önlemek için bir uzmandan destek alınmalıdır. 

Konfor Alanı Psikolojisi 3 Ayrı Maddeden Oluşur 

Konfor Alanı Psikolojisi 3 Ayrı Maddeden Oluşur 

Konfor Alanı 

En az seviyede stres, rahatlık ve durağanlığın hakim olduğu bir aşamadır. Bu alan kişilerin günlük yaşantılarında sürdürdüğü bir alandır. Sizi kendinizi geliştirmek konusunda alı koyar. Aynı zamanda, değişime karşı direnç göstermenize sebep olmaktadır. Bir zaman sonra bu alandaki hiçbir şey sizi heyecanlandırmamaya başlar ve hayatınızı monoton geçirirsiniz. 

Optimum Performans Alanı 

Araştırmalarda günümüzde stres seviyesinin giderek arttığı görülür. Bu alan gelişimin, hareketin ve heyecanın olduğu aşamayı anlatmaktadır. Bu aşama "Sihirli Alan" olarak adlandırılır. Kişiler kendilerini keşfederek gelişmeye açık olurlar. Risk almaktan kaçınmazlar. 

Tehlikeli Alan

Yüksek seviyede stres ve kaygının hakim olduğu, bocalamanın ve kararsızlığın kendini gösterdiği süreçtir. Bu bölgeye "Felç Alanı" denilmektedir. Kaygı seviyesinin en yüksek olduğu bu alan en tehlikeli evredir. 

Konfor Alanından Çıkmak İçin Ne yapılır? 

Konfor Alanından Çıkmak İçin Ne yapılır? 

  • Güvende hissettiğiniz alandan çıkmak için ilk adım kararlı olmaktır. 
  • Çabalamaktan asla vazgeçilmemelidir. Öğrenmeye ve gelişime açık olunmalıdır. 
  • Adım atmaktan korkmamalısınız. Yeniliklere açık olunmalıdır. 
  • Korkularınızı bir kenara koyup geleceğe ve yeniliklere inanılmalıdır. 
  • Kararlılık ve çaba ile tamamlanan korkudan öğrenmeye geçiş sürecinde yeni özellikler kazandırarak farklı davranış ve tavırları da görülmektedir. Kişiler panik ve stresten zaman içinde kabullenip o duygulardan uzaklaşır.

 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.