Öğrenci Kariyeri Banner

Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirmenin Bilimsel Faydaları!

Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirmenin Bilimsel Faydaları!

Kitap okumanın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Kitap okumak bizi başka bir insana dönüştürür ve farklı dünyalara yolculuk yapmamızı sağlar. Hayal gücümüzü güçlendirir ve bu sayede hayata umutla bakabiliriz. Ayrıca kişinin ruhuna iyi gelen bir ilaçtır. 

Kitap okumanın bilimsel açıdan da kişiye çok fazla faydası var. İşte sizler için bazılarını listeledik!

Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirmenin Bilimsel Faydaları!

1. Stresle Mücadele Etmenize Yardımcı Olur

Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin stresini büyük oranda azaltmaktadır. Stresli geçen bir günün ardından, birkaç sayfa da olsa kitap okumak günün stres ve yoğunluğunu atabilmek için etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda kitap okumak zihnen sakinleşmemize yardımcı olur. Amerikalı filozof David Lewis bir açıklamasında, sadece altı dakika kitap okumanın bile kasların gerginliğini azalttığını ve kalp atışını dengelediğini ifade ediyor.

2. Zihin ve Ruh Sağlığımızı Güçlendirir

Düzenli kitap okumak bir şeye odaklanmayı gerektirdiğinden insanlara güçlü bir hafıza yeteneği verir. Detayların daha farkında olmanızı sağlar. Araştırmalara göre kitap okumak gibi aktiviteler sayesinde zihinsel olarak uyarılmanın, Alzheimer ve Demans’ın ilerlemesini yavaşlattığını ve beynin fonksiyonlarını arttıdığını söylemek mümkündür.

3. Kelime Dağarcığımızı Geliştirir

Çok kitap okumak daha çok kelime öğrenmemizi sağlar.  İyi bir okuyucu olursanız zengin bir kelime haznesine sahip olursunuz ve böylece özgüveniniz artar. İyi bir konuşmacı olabilirsiniz. Ayrıca kelime dağarcığınız geniş olması kariyer hayatınızda da fayda sağlayacaktır.

4. Kaliteli Bir Uyku Uyumamıza Yardımcı Olur

Kitap okumak bizi zihnen sakinleştirdiğinden uykuya dalmamıza yardımcı olur. Uykuya dalmadan önce bir şeyler izlemek veya telefonla ilgilenmek uyku kalitemizi ne derece azaltıyorsa kitap okumak o derece arttırır. Özellikle stresli bir günün sonunda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız uyumadan önce kısa bir süre de olsa kitap okumanız uyumanızı kolaylaştıracaktır.

5. Empati Duygumuz Güçlenir

Kitap okumak farklı insanlarla tanışmanızı sağlar. Böylece karşımızdaki insanı anlamamız kolaylaşır. Araştırmalara göre özellikle kurgu roman okuyanların empati yeteneğinin daha gelişmiş olduğu görülüyor.

6. Sosyal Becerilerinizi Geliştirir

Kitap okuyanlar okumayanlara göre iletişimde daha iyidirler. Çünkü empati yetenekleri gelişmiş olduğu için karşısındaki insanı daha kolay anlarlar. Ayrıca kitap okumak birçok konuda bilgi sahibi olmanızı sağlayacağı için sosyal çevrenizde tercih edilmenizi de sağlayacaktır.

7. Yazma Yeteneklerinizi Geliştirir

Kitap okuyan insanlar birçok yazarın diline ve üslubuna hakim olacaktır. Özellikle iyi yazılmış eserleri okumak yazma yeteneğimize de katkı sağlayacaktır. Böylece okuduğunuz eserlerden ilham alarak güzel yazılar oluşturabilirsiniz.

8. İyi Bir Dinleyici Olmanızı Sağlar

Kitap okumak sosyal hayatınızda insanları daha iyi anlamamızı sağlar. Sosyal becerilerinizi geliştireceği için insanlarla daha etkili iletişim kurmamızı kolaylaştırır. Empati yeteneğimizi geliştirdiği için karşımızdaki insanı anlamamıza yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre kitap okuyan insanlar okumayanlara göre daha açık fikirlidir ve daha çok insanla iletişim kurabilirler.

9. Kitap Okumak Sizi Daha Zeki Bir İnsan Yapar

Kitap okumak bilgiye ulaşmanın en kısa yollarından biridir. Kitap okumak zihinsel olarak geliştireceği için detaylara daha çok dikkat etmemizi ve öğrendiğmiz bilgileri değerlendirebilmemizi sağlar. Kitap okuyarak beynimizi aktif olarak kullanacağımız için zihnimizin kapasitesi artar ve zekâmızı gelişir.

10. Hayal Dünyamızı Besler ve Yaratıcılığı Arttrır

Kitap okumak bizi bambaşka dünyalara götürür. Yeni hayatları keşfetmemizi ve yeni bakış açıları kazanmamızı sağlar. Böylece hayal gücümüzün gelişmesine katkıda bulunur. Hayal gücümüzün gelişmesi de yaratıcılığımızı arttırır. Kitap okumak bize üretmek için gereken cesareti verecektir.

Kaynak

 

 

 

 

 

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.