Türk sanat müziğinin sadece bir müzik türü olmadığını ve ardında tarihin izlerini taşıdığını kanıtlayan onlarca eserden birinin hikâyesine bakalım
Bu eserin yazılmasının ardında da talihsiz bir hadiseyi barındırır. Bir kız çocuğunun yakarışı vardır.
1877’ de Osmanlı eliti bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Babası Köse Mehmet Raif Paşa sarayın gözde isimlerindendir.2. Abdülhamit döneminde valilik ve bakanlık yapmıştır. Aile Nişantaşı Rumeli caddesinde Taş konakta oturur ve İhsan Raif büyüdüğünde Taş konakta geçirdiği günleri “Başka bir sema altında tomurcuk güllerinin açtığı uçarı gönüllerin coştuğu hayal ülkesiydi.” diye anlatacaktır. İhsan Raif küçüklüğünden beri edebiyata çok düşkündür. Öğrenme yeteneği çok yüksek olduğu için babası eğitiminin saltanat mensuplarıyla denk olmasına dikkat eder. Çok iyi Fransızca öğrenir. 13 yaşında Taş konakta kardeşi Belkıs ile oynarken odaya hiç tanımadıkları bir adam girer ve İhsan Raif’i kaçırmaya kalkar. Ama çocuklar çığlık atınca korkar ve kaçar. Sonradan bu olayın evdeki hizmetkârların yardımıyla küçük kızı kaçırmaya çalıştığı öğrenilir. Sonrasında ise 14 yıl göremeyeceği İstanbul’dan ayrılır ve İzmir’e gelin gider. Bu sırada babasına eğitimini bitirmek istese de babasını kararından vazgeçiremez. Hem istemediği bir adamla evlenmiştir hem de çok sevdiği edebiyattan ayrılma vakti gelmiştir. Tüm bu durumlar içinde yazar bu şiirini.
Bu evlilik 14 yıl sürer. İlk başlarda kocası ayrılmak istemez fakat zamanla kocası başka kadınlarla birlikte olunca ayrılmaya razı olur. Bu sürede 3 çocuğu olmuştur İhsan hanımın. 2. Evliliği ise zorla elini öptürmek isteyen eşi yüzünden sadece 1 gün sürer. 3. Evliliği sonunda onun için tam bir aşk evliliğidir. Yazar Şehabettin Süleyman ile evlenir. Eşi ölene kadar mutlu bir birliktelikleri olur. İhsan Raif edebiyat dünyasından bir çevre edinmiş ve şiirleriyle kendisini bu zümreye kabul ettirmiştir. Bir süre sonra şiirlerini bestelemeye de başlar. Dönemin tanınmış kadın şairlerinden biri olur. Milli mücadele döneminde ise çok büyük desteklerde bulunmuştur. . 13 yaşından beri birçok zorluk yüzünden hayatının acı ve kederlerinin bir parçalarını şiirlerine aktaran İhsan Raif 1926 yılında 49 yaşında iken hayata veda eder.
0 Yorum
Yorum Yap