Öğrenci Kariyeri Banner

Kendinizi Keşfedin: SWOT Analizi

Kendinizi Keşfedin: SWOT Analizi

Kariyerinizi planlarken dikkat ettiğiniz birçok madde olabilir. Çalışmak istediğiniz yer, hayalinizdeki departman, kendinizi en iyi hissedeceğiniz sektör... Peki tüm bu planlara ne kadar yakınsınız ya da bu hayalleri gerçekleştirmek için size yardımcı olacak kişiler/ortamlar nelerdir hiç düşündünüz mü? 1960'lı yıllarda Harvard Üniversitesi'nden dört profesör tarafından geliştirilen "SWOT Analizi" aslında tam da bu sorulara cevap veriyor. 

SWOT Analizi, bir projede ya da bir ticari girişimde kurumun ya da bir kişinin kendine ait güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat (Opportunities) ve tehditleri (Threats) saptamakta kullanılır. Bu sayede zayıf yönlerinizin farkında olup onları güçlendirmek ya da çevreden gelen tehtidleri fırsata dönüştürmek tamamen sizin elinizde olacaktır. 

İş hayatının her bir birimi, kişi ya da işletme olduğu fark etmeksizin iç motivasyonlar, özellikler, dış etkiler ve fırsatlar gibi kategorilerde birirlerinden farklıdırlar. Bu noktada kendi yetkinliklerimizi ya da başarısız olduğumuz alanları bilmeden bir işe girişmek biizm için oldukça riskli olacaktır. Aynı zamanda dış faktörlerin bizi ne denli iyi ya da kötü etkileyeceğini keşfetmek de kariyerimizin olumlu yönde ilerlemesi için oldukça iyi bir adım olacaktır. Bu yüzden kariyerinizle ilgili durumunuzu gözden geçirmek için muhakkak kişisel SWOT analizi yapmalısınız.

swotanalizi

Peki Ya Nasıl?

Kişisel Swot analizinizi yaparken, verilen dört başlık için kendiniz hakkında cevaplamanız gereken bazı sorular mevcuttur. Fakat her şeyden önce, bu soruları cevaplarken objektif olmalısınız. Güçlü yönlerinizi abartmanın size bir faydası olmayacaktır. Bunun yerine zayıf yönlerinizi de tarafsız bir biçimde ortaya koyduğunuzda kendinizi iyi değerlendirebilecek ve eksik yönlerinizi avantaja dönüştürebileceksiniz. Aynı şekilde cevaplayacağınız sorulara eleştirel yaklaşmanız da daha önce fark edemediğiniz özelliklerinizi bulmanıza yardımcı olacaktır. Son olarak kişisel SWOT analizinizi yaparken özellikle eksik olduğunuz noktalar konusunda çevrenizdeki insanlara danışmaktan çekinmeyin. Çevremizdeki insanlar çoğu zaman bizim göremediğimiz küçük noktaları tespit edebilirler.

Tüm bunlardan emin olduktan sonra artık kendinize soru sormaya başlayabilirsiniz. Bu noktada işinizi kolaylaştırmak adına, sizler için birkaç soru derledik. 

Güçlü yönleriniz için: 

  1. Başkalarının sahip olmadığı ne gibi avantajlara sahipsiniz? (Yetenekleriniz, becerileriniz, başarılarınız, eğitimleriniz ve bağlantılarınız gibi noktalar)
  2. Hangi alanda daha başarılı ve yetkinsiniz?
  3. Güçlü bir network ağına sahip misiniz?
  4. Sosyal açıdan güçlü müsünüz?
  5. Diğerlerinin kullanamdığı hangi kaynaklarınız var?

Zayıf yönleriniz için:

  1. İyi yapamadığınızı düşündüğünüz işler neler?
  2. Çevrenizdekilere göre zayıf olduğunuz işler ne olabilir?
  3. Kendinizi eksik hissettiğiniz ve noktalar neler?
  4. İşinizi iyi yapmanıza engel olan kişisel özelliklere sahip misiniz? (Agresif veya plansız biri olmak gibi)

Fırsatlarınız için:

      1. Size yardımcı olacak ve mentorluk yapacak kişilerle bağlantınız var mı?
      2. Rakiplerinizin yapmakta zorlandığı şeyleri avantaja çevirebilir misiniz?
      3. Alandaki diğer insanların dolduramadığı boşluklar var mı?
      4. Sektörde oluşan değişimler neler?

Tehtidleriniz için:    

  1. İşle ilgili önünüzde ne tür engeller var? Bu engelleri aşabiliyor musunuz?
  2. Sizinle rekabet içerisinde olan kişiler var mı?
  3. Mevcut ve potansiyel rakipleriniz kimler? 
  4. Gelişen teknoloji ve değişen sektörler birlikte pozisyonum etkisini kaybedebilir mi?
  5. Zayıf yönlerinizden herhangi bir tanesi ciddi anlamda işinizi tehdit ediyor mu?

Bu soruların cevabını verdikten sonra, cevaplarınızın kısa bir analizini yaparak güçlü yönlerinizi nasıl kullanacağınızı, zayıf yönlerinizi nasıl güçlendirebileceğinizi, fırsatlardan nasıl yararlanacağınızı ve tehtidleri nasıl ortadan kaldırabileceğinizi iyice düşünmeniz gerekir. Bu basit ama etkili çalışmanın faydasını kesinlikle göreceksiniz.


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.