Öğrenci Kariyeri Banner

Kendinizi İyi Hissetmenizi Sağlayacak 6 Koku

Kendinizi İyi Hissetmenizi Sağlayacak 6 Koku

Yıllar geçse de insan hafızasından silinmeyen tek şeyin koku olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bununla da kalmıyor, doğada bulunan çeşitleriyle kimi zaman bizi rahatlatıyor kimi zaman ise iyi hissetmemizi sağlıyor. Özellikle oda kokularınızda yapacağınız isabetli seçimler ve küçük değişimlerle modunuzu anında değiştirebilirsiniz. O halde, gelin hep beraber doğadan gelen bu mucize terapiye bir göz atalım.

1. Kahve

kahve kokusu

Kahve kokusu içerdiği birçok bileşenle koku alma reseptörlerimizi harekete geçirerek adeta bir şok etkisi yaratabilir. Sabahları ayılmak için kahve tüketmemizin sebebi de budur. Ayrıca yapılan araştırmalar kahve kokusunun bilişsel yetenekleri geliştirdiğini ve odaklanmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

2. Lavanta

lavanta kokusu

Lavanta kokusu doğrudan sinir sistemine etki ederek sakinleştirme özelliğine sahip. Böylelikle yorgunluk, stres, uyku problemi gibi rahatsızlıkların azalmasına da yardımcı oluyor. Ayrıca lavantanın yağı da anti bakteriyel özellikler içerdiği için cilt problemlerinin tedavisinde sıkça kullanılıyor.

3. Tarçın

tarçın

Tarçının başlı başına faydaları saymakla bitmez. Tıpkı kendisi gibi kokusunun da insan üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. İçerdiği bileşenlerle afrodizyak etkisi yaratan tarçın kokusu, kendinizi daha zinde ve iyi hissetmenizi sağlıyor. Üstelik, hafıza gelişimine de oldukça yararlı!

4. Turunçgiller

turunçgiller

Portakal, mandalina, limon gibi turunçgil meyveleri kokularıyla kötü düşünceleri zihninizden uzaklaştırmaya ve iyi hissetmenize yardımcı oluyor.

5. Vanilya

vanilya kokusu

Vanilya kokusunun aroması kaygı, stres ve benzeri rahatsızlıkları belirgin ölçüde hafifleterek kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca uyku bozukluklarına da yardımcı olarak, daha zinde bir yaşam sunar.

6. Toprak

toprak kokusu

Adına şiirler yazılan toprak kokusunun insana huzur veren bir etkisi vardır. Özellikle yağmur sonrası toprak kokusunun verdiği haz ile bütün sıkıntılarınızı unutabilirsiniz. Terapi niteliğindeki kokuların başında gelen bu şöleni mutlaka deneyimlemenizi öneririz.


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.