Öğrenci Kariyeri Banner

Kanada’dan Akıl Hastalarına Ötenazi Hakkı Verilmesi Kararı!

Kanada’dan Akıl Hastalarına Ötenazi Hakkı Verilmesi Kararı!

Kanada’daki yeni düzenlemeye göre; depresyon, bipolar bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu gibi hastalıkları olan kişiler, 2023 yılının Mart ayından itibaren doktor yardımı ile hayatlarını sonlandırabilecek. 

Ancak yürürlüğe girmesi planlanan bu düzenleme psikiyatristler arasında tartışmaya yol açttı. Kanada’da adli tıp psikiyatristi olarak görev yapan Dr. Grainne Neilson; “Bunun ilk etapta nasıl uygulanacağına dair çok fazla belirsizlik olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili araştırma ve açıklamalar yapan uzmanlar, psikiyatrik tedavi gören hastaların ölüm kararı alabilecek kadar acı çekip çekmediklerinin belirlenmesinin mümkün olmadığını söylüyorlar. Yani böyle bir durumda alınan kararın doğru olup olmadığı uzun bir süre daha tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Kanada’da 2015 yılında ağır ve tedavisi olmayan hastalıklarda, hastaların ölüm hakkına sahip olduğuna karar verilmişti. 2021 yılında ise kapsamı daha da genişletilen “Tasarı C-7”  isimli ötenazi yasası kabul edildi.

Şimdiye kadar bu seçenekten faydalanmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğunu kanser hastaları oluşturuyordu.

Eğer kesinleşirse 2023’te bu yasanın kapsamı daha da genişletilecek ve psikiyatri hastalarına da ötenazi hakkı tanınacak.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.