Öğrenci Kariyeri Banner

James Webb, Yıldız Patlamasının Fotoğrafını Yakaladı!

James Webb, Yıldız Patlamasının Fotoğrafını Yakaladı!

'NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Cassiopeia A adlı süpernovanın çarpıcı görüntülerini yakaladı. Bu özel görüntülerde, insan gözünün algılayamadığı kızılötesi kalıntılar da büyüleyici bir şekilde görselleştirildi.

2023 yılı sona ererken, 2024'e dair heyecan devam ediyor. NASA ve ABD'nin First Lady'si Dr. Jill Biden, tarihi bir anı yaratmak üzere bir araya gelerek "Beyaz Saray Noel Takvimi"ni oluşturuyor. İlk görsellerden biri, James Webb Uzay Teleskobu'nun muazzam keşiflerinden bir kesiti sunuyor. Bu görsel, çıplak gözle farkedemeyeceğimiz kozmik kalıntıları içeriyor.

Yıldızlar, milyarlarca yıl süresince farklı elementleri dönüştürerek yaşamlarını sürdürürler. Nükleer yakıtları tükendiğinde, bazıları içe çökerek kendi özlerine karışır, bazıları küçük patlamalarla sona erer, bazıları ise muazzam patlamalarla uzaya parçacıklar saçarak veda eder. İşte bu sonuç, gökyüzünde görkemli bir şölenle iz bırakan süpernova adını alır.

Ölen Yıldızın Kalıntısı

James Webb Uzay Teleskobu'nun NIRCam (Neredeyse-Kızılötesi Kamera) ekipmanlarıyla Cassiopeia A (Cas A) adlı süpernova, dikkat çekici bir şekilde gözlemlendi. Bu süpernova, bilim dünyası tarafından daha önce birçok kez incelenmiş olmasına rağmen, NIRCam ile yapılan bu detaylı gözlem, daha önce elde edilmemiş bir yakınlıkta gerçekleşti. Nisan ayında Webb'in MIRI aracıyla yapılan inceleme ise süpernovanın kalıntılarına odaklanmıştı.

Görseldeki parlak pembe ve turuncu renkler, süpernovanın iç kabuğunu oluşturan elementlerin, aralarında sülfür, argon, neon ve oksijenin bulunduğu, zengin bir karmaşıklığı yansıtıyor. MIRI ile çekilen önceki görüntüye kıyasla daha az renk içermesine rağmen, bu gözlem bize süpernovanın bir tür hayalet izlenimi veriyor. Bulutsunun parlak arka planı, esasen sinkrotron radyasyonu olarak adlandırılan bir olguyu temsil ediyor. Yüklü parçacıkların hızlandırılması sonucu meydana gelen bu elektromanyetik radyasyon, süpernovanın geçmişte nasıl bir alanı kapladığını da bizlere aktarıyor.

 

Kaynak


Tuğba Nur Pehlivan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Nur Pehlivan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.