Öğrenci Kariyeri Banner

AB, Yapay Zekayla İlgili Tarihsel Anlaşmaya İmza Attı!

AB, Yapay Zekayla İlgili Tarihsel Anlaşmaya İmza Attı!

Avrupa Birliği müzakerecileri, tarihi bir adım atarak yapay zeka teknolojisinin geleceğini belirleyen ve günlük yaşamı değiştirmeyi amaçlayan kapsamlı bir anlaşmaya imza attı.

Avrupa Parlamentosu ve 27 üye ülkeden gelen müzakereciler, yapay zeka teknolojisinin yasal düzenlemelerini belirleyen bu anlaşma ile önemli bir kilometre taşına ulaştı.

Avrupa, Yapay Zeka Konusunda Önemli Bir Anlaşmaya İmza Attı

Anlaşma, üretken yapay zeka ve polis kullanımını içeren tartışmalı konularda önemli farklılıklara dikkat çekiyor. Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AB'nin yapay zeka kullanımına net kurallar koyan ilk kıta olduğunu vurguladı. Anlaşma, uzun süren kapalı kapılar ardındaki görüşmeler sonucu ortaya çıktı ve ilk oturumun 22 saat sürdüğü ikinci turdan önce gerçekleşti.

Sivil toplum grupları konuyla ilgili anlaşmanın yapay zeka sistemlerinin neden olduğu zararlardan korunmasının yeterli olarak ileri gidilmediğini ve teknik detayların çözüme kavuşması gerektiğini açıkladı. Teknoloji endüstrisi lobi grubu Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Birliği'nin Avrupa ofisi başkanı Daniel Friedlaender, "Bugünkü siyasi anlaşma, Yapay Zeka Yasasının hala eksik olan önemli ayrıntılarına ilişkin önemli ve gerekli teknik çalışmanın başlangıcını işaret ediyor" açıklamasında bulundu.

AB 2021'de yapay zeka kurallarının ilk taslağını açıklamıştı ve konuyla ilgili küresel yarışa öncülük etmişti. Yapay zeka alanındaki gelişmeler sebebiyle AB yetkilileri taslağı güncelleme telaşına girmişti. 

Anlaşmanın son hali, en erken olarak 2025 yılına kadar yürürlülüğe sokulmayacak ve ihmallere karşı 35 milyon avroya (38 milyon dolar) veya bir şirketin küresel cirosunun %7'sine kadar olan ciddi mali cezaları bulunduruyor. 

 

Kaynak

 


Tuğba Nur Pehlivan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Nur Pehlivan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.