Öğrenci Kariyeri Banner

İşte Güneş'in En Yakın Fotoğrafları

İşte Güneş'in En Yakın Fotoğrafları

Geçtiğimiz günlerde ESA / NASA Güneş'in şimdiye kadar çekilmiş en yakın fotoğrafı da dahil olmak üzere,"Solar Orbiter" projesinden ilk görüntüleri paylaştı. 9 Şubat 2020'de fırlatılan uzay aracı, Güneş'in ilk yakın geçişini Haziran ortasında tamamladı. NASA'nın Uzay Uçuş Merkezi'nde görev alan proje bilim insanı Holly Gilbert bu görüntüler için, "Güneş'in benzeri görülmemiş fotoğrafları şimdiye kadar elde ettiğimiz en yakın görüntüler” dedi. “Bu şaşırtıcı görüntüler, bilim insanlarının Güneş'in atmosfer katmanlarını bir araya getirmelerine yardımcı olacak, bu da Dünya'nın yakınında ve güneş sistemi boyunca uzayda nasıl var olduğunu anlamak için önemlidir.”

Koronavirüs dolayısıyla süreçte zorlanmalar yaşandığını belirtildi ve bu noktaya gelmenin kolay olmadığını söylendi. Baş araştırmacı Russell Howard, “Pandemi uzaktan kritik işlemler yapmamızı gerektirdi, bunu ilk kez yaptık” dedi. Bir astrofizikçi olan baş araştırmacı David Berghmans, görüntülerde Güneş’i gösteren "camp fire" a dikkat çekti.

Güneş'teki "camp fires"  yerleri beyaz oklarla gösterilmiştir.

Güneş'teki "camp fires"  yerleri beyaz oklarla gösterilmiştir.

"camp fires"ın  ne olduğu veya diğer uzay araçlarının gözlemlediği güneş parıltılarına nasıl karşılık geldiği henüz belli değil. Çekilen diğer görüntüler ise "Solar Orbiter"in Güneş'e daha da yakın olduğunda  gerçekleştireceği vaatleri sergiliyor. Zodyak ışığı denilen, Güneş'in parlak yüzü normalde onu gizleyecek kadar soluk bir ışık olmasına rağmen Güneş'ten gezegenler arası tozdan yansıyan ışık ortaya çıktı. Güneş'in ışığını orijinal parlaklığının bir trilyonda birine düşülürek elde edildi. Howard, “Bu, Güneş'e yaklaştığımızda güneş rüzgarı yapılarını görebileceğimiz konusunda bize çok güven veriyor.”dedi.

Görüntünün kenarındaki düz parlak kısım uzay aracının güneş dizisinden yansımalar ile aydınlatılan bir bölme.Merkür ayrıca soldaki resimde parlak bir nokta olarak görülebilir.

Solar Orbiter, Avrupa Uzay Ajansı ve NASA arasında uluslararası bir işbirliği görevidir.Almanya'daki Avrupa Uzay Operasyon Merkezi (ESOC) Solar Orbiter'i yürütüyor.Solar Orbiter, Airbus Savunma ve Uzay tarafından inşa edildi ve 10 araç içeriyor.Dokuz tanesi ESA üye ülkeleri ve ESA tarafından sağlandı. İspanya'daki Avrupa Uzay Astronomi Merkezi (ESAC) bilim operasyonlarını yürütüyor.

Güneş yüzeyinin yakınındaki manyetik alanı ölçerek ve Güneş'in iç kısmının araştırılmasından biri dizi görsel.

NASA'nın websitesinde detaylı açıklamaları bulabilirsiniz.  Solar Orbiter

Özgün İçerik

 

 


Melis  Keşen

Araştırmayı seviyor, yabancı dil öğrenmeye istekli ve dili etkin kullanmayı amaçlıyor.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.