Öğrenci Kariyeri Banner

İşletme Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Çalışabilir?

İşletme Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Çalışabilir?

İşletme , ülkemizde en çok öğrenci alımı yapan ve neredeyse her Üniversitede bölümü bulunan bir programdır. En çok tercih edilen bölümler arasındadır. Bazı üniversitelerde eğitim dili tamamen İngilizce iken bazı üniversitelerde ise Türkçedir.

İşletme bölümü tercih eden öğrencilere en çok sorulan sorulardan bir tanesi “Bu bölümü bitirdikten sonra ne iş yapacaksın? ’tır. Çünkü bu bölüm teknik olarak diğer bölümlerden biraz farklıdır. Örneğin tıp okuyunca doktor olursun ya da hukuk okuyunca avukat olursun. Peki ama işletme okuyunca ne olacaksın? Bu yazımızı sizin bu soruların cevabını bulmanızı umarak kaleme alıyoruz. Gelin başlayalım.

İşletme bölümü tercih edenlerin belirlemesi gereken en önemli konu hangi alanda çalışmak istedikleridir. Bu tamamen size kalmıştır. Örneğin ;okulu bitirdikten sonra bankacılık alanında çalışmak isteyen bir birey kendini tamamen bu alanda geliştirmelidir. Bu alanda stajlar yapmalı, çalışmalar incelemeli sık sık bankacılık faaliyetlerini( borsa, hisse senedi, tahvil vb.)takipte olmalıdır.

İşletme Bölümüne Nasıl Girilir?

İşletme bölümü seçebilmek için bir Anadolu Lisesinin eşit ağırlık bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Daha sonra üniversite sınavından başarılı bir puan alıp tercih listenizde eğitim diline göre istediğiniz bölümü yazarak bu programa giriş yapabilirsiniz.

İşletme Bölümü Nedir?

İşletme bölümü işletme kurma, yönetme ve çalışma biçimlerini anlamak ve geliştirmek için kurulmuş, aynı zamanda bugün var olan iktisat bölümü ile ortak alanda çalışan bir bölümdür.

İktisadi ve İdari Bilimler ya da Siyasal Bilgiler Fakültesinde bulunan bu bölüm genellikle fakültenin en popüler bölümüdür. Hem örgün hem de uzaktan eğitimde en fazla kayıt alan bölümdür. İşletmenin çok fazla iş seçeneği var bunlardan bazıları; İşletme sahipliği, akademisyenlik, kamu yönetimi, özel sektör, kamu sektörü, bankacılık vb.

İşletme Bölümünü Kimler Okumalı?

Genellikle idari bilimlerde yönetim üzerine bir eğitim alındığı için yönetici olabilecek potansiyelde kişilerin okuması tercih sebebidir. Aynı zamanda bu bireylerin iktisadi yeteneklere de sahip olması gerekir. Bu iki yeteneğin birleşimi gibi düşünülen analitik düşünme yetkisi ise bu bireylerde bulunması gereken en önemli özelliktir.

İşletme Bölümünde Hangi Dersler Vardır?

4 yıllık bir bölüm olan İşletme Fakültesinde en başta Muhasebe, İşletme Yönetimi, Ekonomi, İş Hukuku, Çalışanların Motivasyonlarına yönelik dersler, Analiz Yöntemleri gibi belli başlı dersleri vardır.

İşletme bölümü dersleri genel olarak;

1)Temel Hukuk Dersleri

2)İktisat Dersleri

3)Yabancı Dil

4)Finansal Muhasebe

5)YÖK Dersleri

6)Matematik

7)İşletme Yönetimi

8)İstatistik

9)İnsan Kaynakları Yönetimi

10)Türk Vergi Sistemi

11)Üretim Yönetimi

12)Finansal Tablolar Analizi

13)Sermaye Piyasaları

14)Şirketler Muhasebesi

15)Pazarlama

İşletme Bölümü Mezunları Kamu’da Hangi Alanlarda Çalışır?

İşletme bölümü mezunları, kamu kurum ve kuruluşları tarafından açıktan atama ile yapılan ve İİBF, SBF, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olanların katılabildiği a kadro kariyer mesleklerin tamamına girebilir.

1)Kaymakamlık

2)Sayıştay Denetçiliği

3)İdari Hakimlik

4)Uzmanlık

5)Müfettişlik

6)Denetçilik

7)Denetmenlik ve Taşra Uzmanlığı

İşletme Bölümü Mezunlarına Özel Kadro Açan Kuruluşlar:

1)Hazine ve Maliye Bakanlığı Uzman Yardımcılığı

2)ÖSYM Uzman Yardımcılığı

3)Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcılığı

4)TİKA Uzman Yardımcılığı

ÖZGÜN İÇERİK

 


Şule  ULABA

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Şule ULABA ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.