Öğrenci Kariyeri Banner

İşe Alım Sürecinde Kullanılan Yapay Zeka Programları

İşe Alım Sürecinde Kullanılan Yapay Zeka Programları

Yapay zeka teknolojisi farklı kullanım alanlarıyla artık her yerde karşımıza çıkıyor. Özellikle, pazarlama ve IT alanında kullanılan yapay zeka, insan kaynakları yönetimi alanında araştırılan popüler konular arasında yer alıyor. İnsanlar, iş başvurusu yapmak için iş arama siteleri, firmanın Linkedin hesabı gibi farklı platformlar kullanıyor. Bir ilana binlerce kişinin başvurulduğu düşünüldüğünde gönderilen CV’lerin hepsinin incelenmesi mümkün olmuyor. İşin niteliğine göre en uygun adayı seçebilmek yapay zeka sayesinde mümkün. Peki, işe alım sürecinde hangi yapay zeka programları kullanılıyor?

Bu süreçte elbette birçok program geliştirilip kullanılabiliyor. Fakat bu yazıda video görüşmeleriyle karakter analizi yapan HireVue, bir chatbot olan Mya, hibrit sistem olarak kullanılabilen Humantelligence ve başvurudan çıkarım yapan Ideal olmak üzere 4 tanesini ele alacağım.

1. HireVue

hirevue

HireVue, video zekasını kullanarak iyi adayı bulmaya çalışan bir dijital işe alım şirketi. Sistem, mülakatlarda ses ve görüntüyü kaydederek bunları metne dönüştürüyor ardından ekip çalışmalarının ön planda olduğu pozisyonlarda "ben" yerine "biz" kullanımlarını analiz ediyor. Video görüşme ve oyun testlerinden oluşan bu sistemi Unilever gibi firmalar kullanıyor. 4 aydan uzun süren işe alım süreci bu uygulamayla beraber 2 haftaya düşüren Unilever, yılda 1 milyon sterlinin üzerinde tasarruf etti. Bu konu hakkında daha fazla bilgi elde etmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

2. Mya

mya

CBInsights’ın2018 raporunda dünyadaki en umut verici 100 özel yapay zeka şirketi arasında yer alan Mya Systems, işe alım sürecinde yönlendirme yapan bir chatbot. Loreal, Adecco gibi firmalar tarafından kullanılan bu uygulama sayesinde, İK çalışanları büyük ölçüde zamandan tasarruf ediyorlar. Mya önce iş ile ilgili sorular soruyor sonrasında bu verileri kayıt ediyor. Mya’nın doğal dil süreci ve gelişmiş makine öğrenmesi teknikleri, dinamik açık uçlu konuşmalar için tasarlanmış.

 

3. Humantelligence

humantelligence

Humantelligence; işe alma, kültür uyumu, çalışan bağlılığı ve çalışan devri gibi temel yetenek yönetimi alanlarını iyileştirmek için davranış bilimi ve yapay zeka kullanan gelişmiş patentli teknoloji ile günümüzün en önemli iş gücü sorunlarını çözen bulut tabanlı kültür analizi yapan bir işe alma platformu. Honda, KFC gibi firmalar bu hibrit sistemi kullanıyor. Aşağıdaki videoda Self Assesment sürecini izleyebilirsiniz.

 

 

4. Ideal 

ideal

Ideal, kuruluşun belirlediği kriterleri kullanarak başvuru sahiplerini açık roller için değerlendiriyor. Ardından her adaya uygunluklarına göre bir harf notu atıyor. A olan adaylar en kalitelisi, B'li olanlar ise yakın ve benzerleridir. Firma için ayrı bir platform gerektirmemesi, tercih edilebilirliğini arttırıyor.

 

Görülüyor ki, tüm bu sistemlerle beraber aslında yapay zeka daha geniş bir perspektifle bakmayı sağlıyor. Daha fazla başvurunun değerlendirmesine imkan veriyor, işe alımcıların zamandan tasarruf etmesini sağlayarak verimliği de arttırıyor. Tabii, yapay zekanın yanılma ihtimali tartışmalarını ve bilgi gizliliğine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.

Kaynak


Tuğba Füsun Özçelik

Yalova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.