Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmelerinde Sorulan 'Bize Kendinden Bahseder misin' Sorusuna Nasıl Yanıt Verilir?

İş Görüşmelerinde Sorulan 'Bize Kendinden Bahseder misin' Sorusuna Nasıl Yanıt Verilir?

"Bize biraz kendinizden bahseder misiniz" sorusu, iş görüşmelerinde karşılaşabileceğiniz en kolay soruymuş gibi görünüyor olabilir. Ancak bu sorunun çok fazla açık uçlu olması, genellikle adayın nereden başlayacağını şaşırmasına neden olur.

Çoğu mülakatta karşılaştığımız bu sorunun amacı; aslında adayın iletişim becerilerini test etmektir. Peki, bu testten başarıyla geçebilmek için nasıl yanıt vermek gerekiyor? Gelin birlikte bakalım.

Bu büyük tuzaktan kaçının

Bir iş görüşmesine gittiğinizde, karşı taraf muhtemelen özgeçmişinizi okumuştur, bu nedenle bilgileri tekrarlamayın. İç güdüsel olarak bu soruyu nerede eğitim aldığınız, dereceleriniz ve yer aldığınız projelerden bahsederek yanıtlayacaksınız. Ancak bunu yaparak karşı tarafa kendiniz hakkında yeni bilgiler verme fırsatını kaçırmış oluyorsunuz.

Net Bir Mesaj Verin

Cevabı kendinizle ilgili zorlayıcı bir mesaj etrafında oluşturmayı ve bu mesajı kanıtlamaya çalışarak oluşturun. Örneğin, bir girişimciyseniz “İyi bir girişimcinin niteliklerine sahip olduğuma inanıyorum. Bu alanda biraz deneyimim var. Bana becerilerimi geliştirecek bir fırsat verecek bir sonraki pozisyonu dört gözle bekliyorum" şeklinde bir yanıt vererek karşı tarafı etkileyebilirsiniz.

Kendi Hikayenizi Oluşturun

Karşınızdaki kişiye sadece kendiniz hakkında bir gerçeği anlatmıyorsunuz. Bir hikaye anlatıyorsunuz ve hikayeleri yaratmak emek ister. İyi bir hikaye oluşturmak ise, kariyer başarılarınızda neyle gurur duyduğunuz ve bu başarıların hangi güçlü yönleri vurguladığını belirlemenizle başlar. Uzmanlara göre, mülakatlarda asıl sorulmak istenen şeyin 'Bana neden yardım edeceğini söyle' olduğunu dile getiriyor. 

Uzmanların uyarıda bulunduğu bir diğer konu ise, iş tanımını iyi okumanız, şirketi birçok kaynaktan araştırmanız ve şirketin hangi başarıların peşinde olduğu konusunda fikir sahibi olmanız.

Ne Kadar Sürede Cevap Verilmeli?

Uzmanlara göre bu soruyu yanıtlamanız en fazla 1 dakika sürmeli. Bir dakikanın altında bir süre aceleye getirilmiş gibi görünebilir, iki dakikanın üzerinde ise "bir sorunun yanıtından çok bir monolog gibi" hissettirebilir. Bu sebeple bu soruyu anlamlı cümleler kurmaya özen gösterek minumum sürede yanıtlamanız sizler hakkında olumlu bir ön izlenim oluşturacaktır.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.