Öğrenci Kariyeri Banner

iOS 14 ile Gelen Android Özelikleri

iOS 14 ile Gelen Android Özelikleri

Yeni iOS sürümü WWDC 2020’de sunuldu.Dikkat çeken bir çok özelliği yazımızda bulabilirsiniz.  Fakat Android, iOS 14 özellikleri için gelen bazı yeniliklere daha önceden sahipti. İşte sizlere o özellikler...

Android ile bilinen iOS 14 özellikleri

WWDC 2020 sayesinde Apple dünyasına ait yenilikler dünya ile paylaşıldı. iPhone modelleri için geliştirilen iOS 14 de etkinliğin en dikkat çeken noktalarından biriydi. Yeni özelliklerin duyurulmasının ardından, Android modellerinde daha önceden kullanılan özellikler ortaya çıktı. Bu özelliklerin sayısının bir hayli fazla olduğu görülüyor.

Özellikler incelendiğinde, iPhone kullanıcılarını mutlu edecek yenilikler olarak nitelendiriliyor. Ancak her iOS sürümü duyurusunda sonrasında yapılan karşılaştırma, bu sürüm için de yapıldı. İşte ortaya çıkan “benzer” özellikler…

Varsayılan Uygulamalarda Değişiklik

Bilindiği üzere Android modellerinde, varsayılan olarak modelde kurulu gelen uygulamalardan farklı, sonradan kurulan uygulamaları seçmek mümkün.  Bu özellik yıllardır Android kullanıcıları tarafından kullanılıyordu. iOS 14 ile getirilen bu yenilik, e-posta ve tarayıcı özellikleri için geçerli oldu. Kullanıcılar bu iki uygulamada sınırlı olmak üzere bu özelliği kullanacak.

Bu yenilik sayesinde kullanıcılar otomatik olarak açılan Mail ve Safari yerine istediği e-posta uygulaması ve tarayıcıyı kullanmaya başlayacak.

Widgetler iPhone’da

android'den alınan ios 14 özellikleri

Yıllardır Android modellerde kullanılan bir diğer özellik de widget olmuştu. Kullanıcıların daha kolay kullanım deneyimi yaşamasını amaçlayan bu küçük alanlar kişiselleştirme işlemiyle de kullanıcıların beğenisini kazanmıştı. Uzun süre de bu özelliğin iOS cihazlarda olmaması eleştiri almıştı. Ancak yeni sürümle birlikte iPhone kullanıcıları, ekranlarında widget kullanmaya başlayabilecek.

Farklı amaçlarla kullanıcıların karşısına çıkan widgetler, ekran içinde boyutlarına göre ayarlanabilecek. Widgetlar, Widget Galeri üzerinden ulaşılabilir olacak.

Siri Daha Az Yer Kaplayacak

siri ios 14

En meşhur kişisel asistanlardan olan Siri, kullanımı sırasında ekranın tamamını kullanıyordu. Google Asistan ise ekranın belli bir noktasını kaplayarak kullanıcıların karşısına çıkıyordu. Siri de artık daha az alan kullanarak işlemlerini yerine getirecek.

Ayrıca etkinlikte diğer uygulamaların kullanımı esnasında Siri kullanımının da sağlanacağı belirtildi. Bu özellik de Google tarafından Pixel cihazlarda kullanıma alınmıştı.

Apple Haritalar Bisiklet Kullanıcıları İçin Desteğini Sunacak

Etkinlikte heyecanla duyurulan yeniliklerden biri de Haritalar uygulamasının bisiklet için aldığı yeniliklerdi. Bu yeniliklerle birlikte bisiklet kullananlara özel rotalar, kolaylık gibi öneriler sunulacak. Ancak Google Haritalar, daha önceden bu desteği kazanmıştı.

Bir süredir Google Haritalar’da bisiklet için yol önerisi alınıyordu ancak Apple Haritalar bu özelliği yeni sürümle kullanıma alacak. Apple’ın bisiklet desteği de şu anda birkaç şehir ile sınırlı olmuş durumda.

Ayrıca Google Haritalar ve Waze uygulamalarında yer alan hız kameraları uyarıları da Apple Haritalar ile kullanıcılarla buluşacak.

Apple Translate ile Çeviri

Günümüzde birçok çeviri uygulaması bulunuyor. Ancak en çok kullanılan çeviri servislerinden biri de Google Translate. Apple, bu uygulamanın kullanıma alınmasından çok sonra, kendi çeviri uygulamasını iOS ile kullanıcılarıyla buluşturacak. Ayrıca çeviri hizmetini kullanırken sesli kullanım imkanı da bulunuyor. Apple Translate, konuşulan dili otomatik olarak algılayıp çevirecek.

Bu özellikler de halihazırda Google Translate tarafından kullanıyor.

Bir diğer Android özelliği iOS 14 özellikleri arasında: App Clips

Bir diğer yenilik de App Clips, kullanıcıların daha kolay kısayollar aracılığıyla uygulama kullanımına imkan verecek. Bu özellik Mesajlar ve Haritalar gibi uygulamalarda kullanılarak, farklı ürün ve uygulamalara ait detayların kullanımı mümkün olacak. Bu özellik de Android için 4 yıl önce duyurulmuş ve kullanıma alınmıştı.

Ve artık beklenen ve Android modellerinde kullanılan, ayna ön kamera özelliği iOS’a kazandırıldı. Özellikle Google Pixel modellerinde kendisini gösteren bu özellik, iOS 14 sayesinde iPhone modellerinde de kullanılacak.

App Library

Android modellerinde yer alıp, iOS 14 özellikleri arasında olan bir diğer yenilik de uygulamaların otomatik klasör haline gelmesi oldu. Artık kullanıcılar elle uğraşmadan uygulamaları, türlerine göre klasör haline getirebilecek. Ayrıca, uygulamaları bulmanın daha kolay olması için, arama çubukları da App Library içinde yer alacak.

Android modellerde, ismi uygulama çekmecesi olan özellik, daha düzenli telefon kullanma deneyimini kullanıcılara sunuyor. Böylelikle sayfalarca dolusu, karışık halde olan uygulamalar yerine daha düzenli görünüm elde ediliyor.

App Library için önerilen uygulamalar:

app library ios 14

Daha önceden Google tarafından kullanıcılara sunulan Pixel Launcher tarafından kullanılan özellik, App Library için de aktif oldu. Artık App Library içinde uygulamalara benzer olan uygulamalar, kullanıcılara önerilecek. Bununla birlikte kullanıcıların ihtiyaç duyacağı uygulamalara daha kolay şekilde ulaşması amaçlanıyor.

Önerilen uygulamalar zaman, konum ve son aktiviteler gibi değerlere göre de belirlenecek.

Ekranı Kaplayan Arama Ekranına Elveda

Belki de en sinir bozan olaydan birisi olan bu gelen arama ekranıdır. iPhone kullanımında gelen bir arama sonrasında ekran sadece aramaya odaklanıyor. Android modellerinde ise gelen arama devam etse bile diğer uygulamaların kullanımı mümkün oluyor. Öte yandan bazı uygulamalar açıkken aramalar bildirim çubuğunda küçük bir alanı kapsayacak şekilde kullanıcıya gösteriliyor.

Uzun zamandır kullanılan bu yenilik, iPhone cihazlara da iOS 14 sayesinde geliyor. Artık normal çağrılar ve FaceTime çağrıları, kullanıcıları eskisi gibi rahatsız etmeyecek. Bu aramalardan, uygulama kullanımına geçmek kolay olacak.

Android’den alınan yeni iOS 14 özellikleri bunlar. Peki siz yeni özellikler hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

KAYNAK KAYNAK 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.