Öğrenci Kariyeri Banner

İnternet Dünyasına Dair Doğru Bilinen Yanlışlar!

İnternet Dünyasına Dair Doğru Bilinen Yanlışlar!

Kaspersky tarafından gerçekleştirilen araştırma, ülkemizdeki internet kullanıcılarının sahip olduğu bazı yanlış algıları ortaya çıkardı.

Günümüzde tüm hayatımızı kapsayan internet dünyası, birçok yanlış algının oluşmasına da yol açıyor. Bu yanlış algılardan yola çıkarak Dijital Batıl İnançlar Araştırması'nı gerçekleştiren Kaspersky, ankete katılım sağlayanların sahip olduğu ilginç bir düşünceye de ışık tuttu.

Kaspersky, İnternete Dair Doğru Bilinen Yanlışları Açıkladı

Araştırmaya göre, Türkiye’deki her 10 kullanıcıdan 9’u, yabancılarla yaptıkları telefon konuşmalarının kaydedilebileceğine ve hesaplarından para çalmak için kullanılabileceğini düşünüyor.

Rapor, aynı zamanda bir internet sitesinin HTTPS protokolü olması durumunda kullanıcıların yüzde 85’inin bu siteye güvendiğini ortaya çıkardı. Ancak, aslında bakıldığında bu siteler de güvenilmez olabiliyor.

Kaspersky tarafından aktarılan bilgiye göre HTTPS protokolüne uyumlu siteler, kişisel verilere web site dışından erişim sağlayamıyor. Fakat bu veriler bir kimlik avı kaynağı ise sitenin kendisi tarafından da ele geçirilebiliyor.

Raporla ortaya koyulan diğer kritik yanılgılar şu şekilde:

  • Kullanıcıların yüzde 56’sı, bir akıllı telefondaki tüm bilgileri fabrika ayarlarına geri döndürerek silebileceğine inanıyor. Ancak durum böyle değil.
  • Yüzde 62’si cihaz internete bağlı değilse kötü yazılım bulaşmayacağına inanıyor. Fakat bu yazılımlar, çıkarılabilir diskler yoluyla da cihaza bulaşabiliyor.
  • Yüzde 85’i, internet tarayıcılarının “Gizli” modunun internette tam anonimlik sağladığını düşünüyor. Ancak “Gizli” modu gizliliği değil, geçmişin, çerezlerin ve indirme geçmişinin depolanmamasını sağlıyor.

Kaspersky'ın, siber tehditlerden korunmak için paylaştığı 7 ipucu şöyle:

  • Sosyal ağlarda ve popüler platformlarda gizlilik ayarlarına dikkat edin.
  • Tüm hesaplarınız için güçlü ve benzersiz şifreler kullanın (farklı harfler, sayılar ve özel karakterler içeren en az 12 karakter), bunları şifre yöneticilerinde saklayın.
  • Buna izin veren hizmetlerde, iki faktörlü yetkilendirmeyi ayarlayın.
  • Uygulamaları yalnızca resmi mağazalardan indirin ve cihazda hangi programların yüklü olduğunu periyodik olarak kontrol edin.
  • Postadaki, anlık mesajlaşma programlarındaki veya sosyal ağlardaki şüpheli bağlantıları takip etmeyin (arkadaşlar tarafından gönderilmiş olsalar bile).
  • Kişisel veya ödeme verilerinizi girmeden önce adres çubuğundaki sitenin adını dikkatlice kontrol edin.
  • Mitlere inanmayın ve dijital okuryazarlığınızı sürekli olarak geliştirin ve verilerinizin güvenliği konusunda endişelenmemek için, mobil cihazlar da dahil olmak üzere tüm cihazlara güvenilir bir güvenlik çözümü yükleyin.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.