Öğrenci Kariyeri Banner

Instagram CEO'su Algoritmanın Nasıl Çalıştığını Açıkladı!

Instagram CEO'su Algoritmanın Nasıl Çalıştığını Açıkladı!

Instagram CEO'su Adam Mosseri Instagram algoritmasının nasıl çalıştığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İnsanların uzun yıllardır merak ettiği Instagram algoritmasının nasıl çalıştığı sorusu sonunda cevaplandı. İnsanlar, Instagram'da binlerce gönderi görüyorlar ancak bu gönderilerin neye göre sıralandığı bir türlü açıklanmadı. Instagram CEO'su Adam Mosseri, yıllardır devam eden bu tartışmayı sonlandırdı ve Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunun cevabını verdi. 

CEO Adam Mosseri tarafından yapılan açıklamalar, Instagram'daki gönderilerin, hikayelerin, keşfet sayfasının ve Reels'lerin neye göre sıralandığını ortaya koyuyor. Yapılan açıklamaladan da anlaşılacağı gibi, Instagram birden çok algoritmaya sahip ve bu algoritmalar eş zamanlı olarak çalışıyor. 

Akış Sayfası Kişiye Göre Düzenleniyor!

  • Instagram algoritması, her şeyden önce sizin Instagram'daki kullanım alışkanlıklarınızı takip ediyor. Buna göre; beğendiğiniz, kaydettiğiniz, yorum yaptığınız ve biriyle paylaştığınız gönderiler, Instagram tarafından ilgi alanınız olarak belirleniyor. Anasayfada  karşınıza çıkan diğer gönderiler de buna göre seçiliyor.
  • Algoritma, bir kullanıcının takip ettiği hesaplardaki gönderileri, popülaritesine göre sınıflandırıyor. Gösterilen gönderi hakkında gönderinin kaç kişi tarafından beğenildiği, yorum aldığı, paylaşıldığı ve kaydedildiği gibi hususlar anasayfadaki yeriyle ilgili belirleyici rol oynuyor.
  • Sadece gösterilen gönderi değil gönderinin kim tarafından paylaşıldığı da Instagram tarafından oldukça önemli. Popüleritesi yüksek olan kullanıcıların gönderileri ön plana çıkıyor. Ancak bu kullanıcının yaptığı her paylaşımın öne çıkacağı anlamına gelmiyor.

Instagram Hikayeleri Nasıl Sıralanıyor?

  • Hikayeler açısından baktığımızda, en önemli husus geçmişteki görüntülemelerdir. Bir kullanıcının hikayesine ne kadar çok bakarsanız hikayeleri o kadar öne çıkar.
  • Instagram hikayelerinin nasıl sıralandığı konusunda önemli husulardan biri de kullanıcının diğer hikayeleriyle etkileşime girmeniz. Hikayesine daha fazla beğeni attığınız veya yanıt verdiğiniz hesaplara ait hikayeler, daha ön sıralara çıkıyor.
  • Instagram, hikaye paylaşan kullanıcının aileniz mi, arkadaşınız mı veya tanımadığınız biri mi olduğunun üzerinde de kafa yoruyor. Yakınlık seviyeniz arttıkça, hikayeler daha ön plana çıkıyor.

Keşfet Sayfası Neye Göre Şekilleniyor?

  • Keşfet sayfasında Instagram algoritması için en önemli nokta gönderinin popülerliği. Daha hızlı ve daha çok beğenilen veya kaydedilen gönderiler öne çıkarılıyor. 
  • Algoritma için asıl önemli olan kullanıcının kendisi. Kullanıcı neyle ilgileniyorsa keşfet sayfasında önüne o çıkıyor.
  • Keşfet sayfasının oluşmasında gönderinin sahibiyle ilgili geçmişiniz de oldukça önemli.  Eğer takip etmediğiniz halde gönderisini beğendiğiniz, paylaştığınız veya kaydettiğiniz hesap varsa keşfet sayfasında o sayfalar öne çıkıyor.
  • Son olarak son birkaç hafta içerisinde paylaştığı gönderileri daha fazla etkileşim alan hesaplar keşfet sayfasında öne çıkıyor.

Reels Sayfası Neye Göre Şekillleniyor?

  •  Tıpkı anasayfa ve keşfette olduğu gibi Reels sayfasında da kullanıcı tercihleri en önemli husus. İlginizi çeken kategoriler Reels sayfasında karşınıza çıkarılıyor.
  • Takip etmediğiniz ancak geçmişte etkileşimde bulunduğuz hesaplara ait Reels'ler bu sayfada öne çıkıyor.
  • Reels videosunda kullanılan ses ve görüntüler ne kadar popülerse Reels videosu da o kadar öne çıkıyor.
  • Reels sayfasının oluşmasında kullanıcının popülerliği de oldukça önemlidir. Takipçi sayısı yüksek olan ve etkileşimi fazla olan hesaplar Reels sayfasında öne çıkıyor.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.