Öğrenci Kariyeri Banner

İnsanlar Zayıf Bağlarına Niçin Yardım Ederler?

İnsanlar Zayıf Bağlarına Niçin Yardım Ederler?

Zayıf bağlarımızın farklı kaynak ve bilgilere sahip olması bizlere yeni fırsatlar sunma olasılığını artırıyor. Ayrıca zayıf bağlarımızın sayısı güçlü bağlara sahip olduğumuz insanlardan doğal olarak daha fazla. Dolayısıyla bu bağlar arasında daha çok haber, fırsat ve bilgi akışı söz konusu oluyor. Bu anlaşılır teoriye rağmen gelelim bizleri durduran, çekimser kalmamızı sağlayan ve bu potansiyelden mahrum kalmamıza yol açan kilit soruya: Bizi az tanıyan bir insan bize niye yardım etsin ki?

  • Yardımlaşmak insanoğlunun doğasında var. Destek olmamak vicdanen rahatsızlık, yardım etmek ise huzur ve mutluluk verir.
  • İnsanlar çok yakın çevresi ile duygusal hesaplamalara girmeye meyillidir ("çok yardım ettim ama o bana bir kere bile destek çıkmadı"). Ancak zayıf bağ ile böyle bir hesaplaşma olmadığından kişiler daha eli açık bile davranabilir.
  • Yardım istenilen pozisyonda olmak insanları onore eder. Başkaları tarafından cevaplara ve kaynaklara sahip olunduğunun düşünülmesi hoş bir duygu oluşturur. Bu duygu ile size yardım etmek isteyebilir.
  • Sizin özelliklerinize ve yetkinliklerinize güveniyordur. Size referans olması kaliteli bir sonucun sebebi olmasını sağlayacaktır. Bu gurur verici sonuç ile belki kendi çevresindeki kredisini artıracaktır.
  • Size inanıyordur. Bu yardım sayesinde sizinle daha kalıcı bir bağ ve anlamlı bir ilişki kurmasını sağlayarak belki ileride sizden bir ricada bulunmasını kolaylaştıracaktır.
  • Belki siz, o kişinin bir dostunun bir durumuna derman olma özelliğine sahipsinizdir. Dolayısıyla bu yardım bir yandan size yapılırken diğer taraftan bambaşka birinin bir ihtiyacına da cevap vermektedir.
  • Belki de bu zayıf bağa sahip olduğunuz insana geçmişte bir iyiliğiniz olmuştur. Siz farkında olmadan bile o kişi size borçlanmıştır ve şimdi karşılığını vermek istiyordur.
Sebebi ne olursa olsun; siz yeter ki doğru kişiye uygun biçimde yaklaşın ve her yardım sonrası şükranlarınızı iletmeyi unutmayın... 
 
Daha fazla içerik için sizleri buradan bloguma da beklerim...

Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.