Öğrenci Kariyeri Banner

İnsan Kaynaklarının İşte Bu Dediği CV Nasıl hazırlanır?

İnsan Kaynaklarının İşte Bu Dediği CV Nasıl hazırlanır?

Hiç özgeçmişin yüzünden bir işi veya stajı alamadığını hissettin mi? Google'da CV yazınca yaklaşık 1.14 milyar sonuç çıkıyor. İnsanların özgeçmişinin belgelenmesinin bu kadar popüler olması konunun önemini çok net anlatıyor. Hepimiz biliyoruz ki yeni açılan iş pozisyonlarından daha fazla işini kaybeden insan var. Tutarlı, basit ve sade bir özgeçmiş artık tüm İnsan Kaynakları profesyonellerinin dikkatinde. Kısaca iyi bir özgeçmiş, minimum özelliğe sahip maksimum içeriği elde etme çalışmasıdır.
Özgeçmişinizin hayatta kalma şansını arttırmak için dokuz önemli ipucu;

1. Biçimlendirmeyi doğru yap. 
Önemli noktalar, tarihler ve başlıklar sıralamasını düzgün gir. Özellikle tarihleri ​​doğru kenar boşluğuna yaslamayı öğren. 

2. Her şey için tarih gir.
Tüm özgeçmişin tarihlerle sıralamalı olsun. Çalışmadığın bir dönem var ise, kapak mektubunda açıkla. Belki çok yaşlı ya da çok genç olduğunu düşüneceklerinden endişeleniyorsun - ama en iyi ihtimalle özensiz görüneceksin. En kötüsü, sinsi.

3. Anahtar kelimeleri doldur.
Hangi departmanda iş/staj ararsan ara önce önce İK departmanını geçmen gerekiyor. Bir İK uzmanı ortalama bir  özgeçmişi 15-20 saniyede okuyabiliyor ve özgeçmiş hakkında %80 fikir sahibi olabiliyor. Açılan iş/staj pozisyonunun tanımındaki kelimelerle özgeçmişinin anahatar kelimeleri eşleşmeleri gerekiyor. 

4. Bir şey ifade eden fiilleri seç. 
“Destekli”, “Çalıştı”, “Katkıda bulundu” vb. Muhtemel bir işverene fazla şey aktarmaz. Bunun yerine ne yaptığını söyle: “Yazdı”, “Tasarlandı” veya “Yönetildi.” Daha spesifik, daha iyi.

5. Her iş başvurusu için özgeçmişini yeniden yaz. 
Gerçekten bir iş istiyorsan, potansiyel işverenin 3 sayfalık bir özgeçmişi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde oluşturmandan etkilenmeyecektir. Yaptığın en iyi 3 ila 7 işin gereksinimlerini karşılayan şeyleri vurgula. Kapak yazısını başvurduğun pozisyon ve firmaya göre sürekli güncelle. 

6. Kariyer hedeflerini veya dış çıkarları belirt - ama çok dikkatli ol. 
“Uluslararası tarzda mükemmel olmak isteyen, finansal okuryazarlık için motive olmuş bir takım oyuncusu” aradıklarını biliyor musun? Harika, bunu koy. Aksi takdirde, iş mektubunu kapak mektubu için sakla.

7. Geçmişine ne kadar yaklaşırsan, o kadar az ayrıntı vermelisin. 
10 yıl önceki bir işte 13 yetkinliği anatmaya gerek yok.

8. Kısa tut.
Beş sayfalık bir özgeçmiş hazırlanabilir, ancak başlıklar ve organizasyon sayesinde neden bu kadar fazla alana ihtiyaç duyduğunu açıkça belirtmelisin. Konuştuğun, katıldığın etkinliklerin veya sektör konferanslarının bir listesi varsa, harika, ancak ayrı bir bölüm olarak sonuna koy. Bir CEO'nun özgeçmişini düşün. “Toplantılara katıldığını, işe atandığını” ve diğer görevleri yerine getirdiğini söylemesine gerek yok. Bir şirket yönetti. Tek çizgi.

9. Yazım hatası olmasın. 
Özgeçmişindeki yazım hataları inceleyen kişiye tümevarım yaptırır. Yani yazım hatası var ise yazmış olduğun cümlelerin doğruluğunu sorgulatır.   

Ne düşünüyorsun? Bu dokuz madde mantıklı geldi mi? Hiç özgeçmişinin iş bulmanı engelleyeceğini düşündün mü?


Alp Turhan

İTÜ Endüstri Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.