Öğrenci Kariyeri Banner

İçsel Motivasyonun Günlük Hayata Etkileri!

İçsel Motivasyonun Günlük Hayata Etkileri!

İçsel Motivasyon Nedir?

İçsel motivasyon herhangi bir bariz dış ödül olmadan hareket ettiğimizde ortaya çıkar. Yaratıcı düşünme ve inovasyon için önemlidir. Bu tetikleyici ile hareket edildiğinde mevcut aktiviteden zevk alırız veya onu keşfetmek, öğrenmek ve söz konusu alanda potansiyelimizi gerçekleştirmek için bunu bir fırsat olarak görürüz.

İçsel Motivasyonun İş hayatındaki Yeri Ve Önemi!

Liderlik tarzları değişebilse de olumlu bir çalışma ortamı yaratmak için tüm yöneticilerin ekip üyelerini içsel motive ediciler aracılığıyla nasıl teşvik edeceklerini anlamaları önemlidir. Bu, ne tür dışsal motive edicilerin dahil edileceğini anlamayı da içerebilir.

İnsanlar içsel olarak motive olduklarında davranışları ve faaliyetleri içsel mutluluk ve merak etrafında toplanır. İş yaşamında içsel motivasyona örnek olarak şunlar söylenebilir:

• Bir takım kurma oyununa eğlenceli olduğu için katılmak ve ödül almak yerine oyundan zevk almak.

• Kodlama gibi yeni bir beceri öğrenmek, gerekli olduğu için değil, yeni şeyler deneyimlemeyi sevdiğiniz için.

• Bir ekip üyesiyle iş gereği olduğu için değil destek olmak istediğiniz için iş birliği yapmak.

• Bir iş etkinliğinde gönüllü olmak. Çünkü bir hedefe ulaşmak için ona ihtiyaç duymaktan ziyade tatmin olmuş hissediyorsunuz.

• Kariyerinizi ilerletmek için yapmaktan ziyade mücadeleden zevk aldığınız için eğitiminize devam etmek.

İçsel Motivasyonu Arttıran Faktörler Nelerdir?

• Merak: Bir kişinin dikkati bir şey tarafından çekildiğinde içsel motivasyon artış gösterecektir. 

• Zorluk: İster belirli bir hedefiniz ister performans seviyeniz olsun, zorluklar sizi işe bağlı tutar. Optimum düzeyde performans göstermeniz için sizi teşvik ederler ve ilerlemeniz için sizi motive ederler.

• Tanınma: Kendi işinizin farkına varmak, kendinizi önemli hissetmenizi sağlayabilir ve yeni başarılar için çabalamanıza olanak tanır.

• Aidiyet: Ekip üyeleriyle iş birliği, bir topluluk duygusu yaratmaya yardımcı olur ve çalışanların aidiyet hissetmelerini sağlar. Bu memnuniyet, başkalarına yardım etmekten gelir ve bireyin içsel motivasyonunu artırabilir.

• Problem çözme: Sanal takım kurma oyunlarına katılmak, problem çözme becerilerinizi canlandırabilir. Bu, davranışınızı istenen değişimi yaratmak için eleştirel düşünmenizi gerektirir.

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.