Öğrenci Kariyeri Banner

'Ice Bucket Challenge' Sosyal Medya İçin Değildi: ALS Tedavisi Onay Almayı Başardı!

'Ice Bucket Challenge' Sosyal Medya İçin Değildi: ALS Tedavisi Onay Almayı Başardı!

Tüm dünyada Ice Bucket Challange adlı meydan okuma ile duyurulan ALS tedavisi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden onay almayı başardı. Ice Bucket Challange aracılığıyla tedavi için 2 milyon dolardan fazla para toplanmıştı.

2014 yılından bu yana ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığının tedavisine fon toplama amacıyla sosyal medyada bir meydan okuma süreci başlamıştı. Çekişlen videolarda başlarından aşağı buzlu soğuk sular dökülen katılımcılar, ALS araştırmalarına da bağışta bulunuyordu. Hatta yayınlanan bazı diz ve programlarda da sürece dikkat çekmek için meydan okuma sahnelerine yer veriliyordu. Bu bağışların toplamı 2 milyon doları geçmişti. 

FDA'dan ALS İlaçlarına Onay Geldi!

Relyvrio adıyla da bilinen AMX0035 kodlu ilacın ABD Gıda ve İlaç İdaresi FDA’dan onay aldığı, ALS Derneği tarafından duyuruldu. Bu yeni tedaviyi mümkün kılan araştırma için gerekli fonun bir kısmı ise 2014 yılında popüler olan meydan okumadan elde edilen bağışlarla karşılandığı belirtildi. 

2014 yılının başında ALS ile igili olarak hiçbir paylaşım yapılmazken, aynı yılın 17 Ağustos’unda Facebook’ta konu üzerine konuşan kişilerin sayısı 24 milyona kadar çıkmıştı. Mark Zuckerberg gibi isimlerin de dahil olmasıyla birlikte bu meydan okuma çok büyük kitlelere ulaşmıştı. Zuckerberg’in ardından Bill Gates, Nerflix CEO’su Reed Hastings ve daha birçok ünlü de bu meydan okumaya katılmıştı. 

ALS hastalığı, literatürde Lou Gehrig Hastalığı olarak da adlandırılan bir nörolojik rahatsızlık Kişinin bilişsel kabiliyetlerine bir etkisi olmamasına rağmen, beyin ve omurilikte bulunan ve kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücreleri hasar gördüğünde ortaya çıkıyor. Meydan okumada buzlu suların kullanılmasının nedeni de bu hastalığa sahip kişilerin ürperseler ve üşüseler bile tepki vermemesiydi.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.