Meksika ve ABD sınırı üzerinde Meksika’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne ve aksi geçişleri önlemeyi hedefleyen bir seri duvar ve çittir. Bariyer kesintisiz bir yapı olmamakla beraber, nispeten kısa fiziksel duvar gruplaşmaları ve aralarda Birleşik Devletler Hudut Devriyesi tarafından gözlenen algılayıcı (sensor) ve kamera sistemleri içeren “sanal çit”ten oluşmaktadır.
2009’da Hudud Devriyesi, 930 km (580 mil) uzunluğundan fazla bariyer olduğunu belirtti. Sınırın toplam uzunluğu ise 3.201 km (1.989 mil)’dir.
Asırlar boyunca insanlar ‘burası benim’ diyerekten birçok set inşa etmiştir. Bizlerinde aşina olduğu gibi Çin Seddi güzel bir örnektir bu anlamda… Gerçi o Türkleri engellemek(!) maksadıyla yapılmıştı. Konuyu dağıtmadan bir örnek daha verecek olursam bu konuyla bağdaştırdığım en uygun örnek Berlin Duvarı oldu…
Berlin Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında Berlin’de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvardır. Tarih tekerrür ediyor sanki?
Elbette her ülkenin kendi sınırlarını koruma isteği oldukça normaldir lakin bu araya kilometrelerce duvar örme hakkını savunmamızı sağlar mı ya da bu durum böyle mi çözülmeli, düşünülmesi gereken bir soru. Biz yetişkinler bir nebze bu duruma kendimizce açıklama getirebiliyor olsakta çocuklar bunu o masumlukla pek de kolay açıklayamazlar. Görsellerde de gördüğünüz manzara ile bunun etkilerini daha iyi anlayacaksınızdır…
Sert ve acımasız sınırların olmadığı bir dünya dileği ile…