Öğrenci Kariyeri Banner

Hatasız Kul Olmaz: Silgiler Kurşun Kalem İzlerini Nasıl Çıkarır ?

Hatasız Kul Olmaz: Silgiler Kurşun Kalem İzlerini Nasıl Çıkarır ?

Rengarenk kalemler ve birbirinden farklı şekil ve estetiğe sahip silgiler. Hayatımız boyunca en çok kullandığımız ve elimizin altında her daim bulunan araçlar.

Peki kalemler kağıda nasıl yazar, silgiler kalemlerin yazdığı yazıları nasıl siler hiç düşündünüz mü ? 

Popüler inanışın aksine kalemler kurşundan yapılmaz ve ilk üretildiğinden beridir de yapılmamıştır. Yani çocukluğunuzda duymuş olabileceğiniz “Kalemlerinizi yerseniz, kurşun zehirlenmesinden hasta olursunuz.” sözü bir hurafedir.

Kurşun kalemler aslında C (karbon) elementinin başka bir formu olan Grafit’in kil ve su yardımıyla sertleştirilmesi sonucu yapılır. Grafit ise karbon atomlarının birbirine bağlanarak oluşturduğu ince ve yassı şekilde levhaların üst üste dizilmiş halidir.

Birbiriyle bağlantıda olan bu yassı levhalar kalemin kağıt üzerinde olan hareketinden kaynaklanan sürtünmenin etkisiyle birbirleri üzerinden kolayca kayarak kağıdın üzerinde bulunan liflere yapışır ve bizim gördüğümüz izi bırakır.

Silgi 18. yüzyılın sonlarına doğru Edward Nairne tarafından icat edilmiştir. İnanması güç olsa da silgi icat edilene kadar insanlar kurşun kalemin bıraktığı izleri ekmeğin içini kullanarak temizlemişlerdir.

Günümüzde üretilen silgilerde ise petrol bazlı sentetik bir kauçuk kullanılır. Ayrıca silgilere esneklik kazandırmak için bitkisel yağlar, dayanıklılığını artırmak için de kükürt eklenir. Yani ne kadar çeşit kokusu veya şekli olursa olsun, en basit düzeyde lastikle aynı ham maddeye sahiptir.

 

Peki Silgi Kurşun Kalem İzlerini Nasıl Çıkarır ?

Silginin çalışma prensibi, kağıt yüzeyine sürtüldüğünde kağıttan daha fazla sürtünme oluşturması temeline dayanır. Bu sürtünme sayesinde oluşan ısı, silginin kağıttan daha yapışkan hale gelmesini sağlar. Silgiyi oluşturan parçacıklar kağıttan daha yapışkan hale geldiğinde kağıt üzerinde bulunan Grafit levhalarının kağıt liflerinden toplanmasına yardımcı olur. Size de temiz bir sayfa kalır.

 

Özgün İçerik


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.