Öğrenci Kariyeri Banner

Hangi Zeka Tipine Sahipsiniz?: Zekanın 8 Türü

Hangi Zeka Tipine Sahipsiniz?: Zekanın 8 Türü

Çoklu zeka teorisi ilk olarak Harward Üniversitesi profesörlerinden Nöro-psikolog Howard Gardner tarafından 1983 tarihli  “Frames of Mind” adlı kitabında önerildi; burada zekanın tanımını genişletti. Gardner, çeşitli bilimsel disiplinlere dayanan her "aday" zekasını değerlendirirken sekiz dahil etme kriteri geliştirdi.

Hepimizin bu zekalara sahip olabileceğimizi yazıyor, ancak bu zeka profilimiz genetik veya deneyime göre bireysel olarak farklılık gösterebilir.

1. Sözel-Dilsel Zeka

sözel

Sözel-dilsel zekası güçlü olan insanlar, hem yazarken hem de konuşurken kelimeleri iyi kullanabilirler. Bu kişiler tipik olarak hikaye yazma, bilgiyi ezberleme, okuma ve dil öğrenme konusunda çok iyidirler.

William Shakespeare ve Oprah Winfrey gibi dilsel zekaya sahip kişiler, bilgileri analiz etme ve konuşmalar, kitaplar ve notlar gibi sözlü ve yazılı dili içeren ürünler oluşturma becerisine sahiptir.

Potansiyel Kariyer Seçimleri

Avukat

Sunucu

Yazar

Gazeteci

2. Mantıksal-Matematiksel Zeka

mat

Mantıksal-matematiksel zekada güçlü olan insanlar akıl yürütme, kalıpları tanıma ve sorunları mantıksal olarak analiz etmede iyidir. Bu bireyler sayılar, ilişkiler ve modeller hakkında kavramsal düşünme eğilimindedir.

Albert Einstein ve Bill Gates gibi mantıksal-matematiksel zekaya sahip kişiler, denklemler ve ispatlar geliştirme, hesaplama yapma ve soyut problemleri çözme becerisine sahiptir.

Potansiyel Kariyer Seçimleri

Matematikçi

Muhasebeci

İstatistikçi

Bilim insanı

3. Müziksel Zeka

müziksel

Güçlü müzik zekasına sahip insanlar notalar, ritimler ve sesler üzerinde düşünmede iyidir.

Beethoven gibi müzik zekasına sahip kişiler, müzikal perdeyi, ritmi, tını ve tonu tanıma ve yaratma yeteneğine sahiptir.

Potansiyel Kariyer Seçimleri

Şarkıcı

Besteci

DJ

Müzisyen

 

4. Bedensel-Kinestetik Zeka

bedensel

Bedensel- kinestetik zekası yüksek olanların vücut hareketlerinde, eylemlerde bulunmada ve fiziksel kontrolde iyi olduğu söylenir. Bu alanda güçlü olan insanlar, mükemmel el-göz koordinasyonuna ve el becerisine sahip olma eğilimindedir. 

Michael Jordan ve Simone Biles gibi bedensel-kinestetik zekaya sahip kişiler, zihin-beden birliği yoluyla ürünler yaratmak, becerilerini gerçekleştirmek veya sorunları çözmek için kişinin kendi bedenini kullanma becerisine sahiptir.

Potansiyel Kariyer Seçimleri

Dansçı

Atlet

Cerrah

Tamirci

Marangoz

Fizyoterapist

 

5. Uzamsal-Görsel Zeka

görsel

Uzamsal-görsel zeka bakımından güçlü olan insanlar, bir şeyleri görselleştirmede iyidirler. Bu kişiler genellikle yol tariflerinin yanı sıra haritalar, çizelgeler, videolar ve resimler konusunda iyidir.

Frank Lloyd Wright ve Amelia Earhart gibi uzamsal zekaya sahip kişiler, büyük ölçekli ve ince taneli uzamsal görüntüleri tanıma ve kullanma becerisine sahiptir.

Potansiyel Kariyer Seçimleri

Pilot

Cerrah

Mimar

Grafik sanatçısı

İç dekoratör

 

6. Sosyal Zeka

sosyal

Sosyal zekası güçlü olanlar, diğer insanları anlama ve onlarla etkileşimde bulunma konusunda iyidir. Bu bireyler çevrelerindeki kişilerin duygularını, motivasyonlarını, arzularını ve niyetlerini değerlendirme konusunda yeteneklidir.

Mahatma Gandhi ve Rahibe Teresa gibi sosyalzekaya sahip kişiler, diğer insanların ruh hallerini, arzularını, motivasyonlarını ve niyetlerini tanıma ve anlama becerisine sahiptir.

Potansiyel Kariyer Seçimleri

Öğretmen

Psikolog

Yönetici

Satış görevlileri

Halkla ilişkiler

 

7. İçsel Zeka

içsel

İçsel zeka bakımından güçlü bireyler, kendi duygusal durumlarının, duygularının ve motivasyonlarının farkında olma konusunda iyidir. Hayal kurma, başkalarıyla ilişkileri keşfetme ve kişisel güçlü yönlerini değerlendirme dahil olmak üzere kendi kendini düşünme ve analiz etme eğilimindedirler.

Aristoteles ve Maya Angelou gibi içsel zekaya sahip kişiler, kendi ruh hallerini, arzularını, motivasyonlarını ve niyetlerini tanıma ve anlama yeteneğine sahiptir.

Bu tür bir zeka, bir kişinin hangi yaşam hedeflerinin önemli olduğunu ve bunlara nasıl ulaşılacağını anlamasına yardımcı olabilir.

Potansiyel Kariyer Seçimleri

Terapist

Psikolog

Danışman

Girişimci

8. Doğacı Zeka

doğacı

Doğalcılık, Gardner'ın teorisine en son eklenen zeka türüdür. Gardner'a göre, bu tür zekâda yüksek olan bireyler doğayla daha uyumludur ve genellikle beslemek, çevreyi keşfetmek ve diğer türler hakkında bilgi edinmekle ilgilenirler. Bu bireylerin çevrelerindeki ince değişikliklerin bile oldukça farkında oldukları söyleniyor.

Charles Darwin ve Jane Goddall gibi doğal zekaya sahip insanlar, doğal dünyada bulunan farklı bitki, hayvan ve hava oluşum türlerini belirleme ve ayırt etme yeteneğine sahiptir.

Potansiyel Kariyer Seçimleri

Botanikçi

Biyolog

Astronom

Meteoroloji uzmanı

Jeolog

Ayrıca buradan hangi zeka tiplerine yatkın olduğunuzu, testi çözerek, öğrenebilirsiniz.

 


Sıla Beril Bakan

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.