Öğrenci Kariyeri Banner

Haftada Dört Gün Çalışmak Mümkün Mü?

Haftada Dört Gün Çalışmak Mümkün Mü?

Dünya haftada dört gün çalışmaya hazırlanıyor!

İzlanda’da 2015 yılından bu yana üzerinde çalışılan pilot uygulamanın başarıyla sonuçlandığı açıklandı.

evden çalışma, özel hayat, çalışma saatleri

2015-2019 yılları arasında gerçekleştirilen denemelerde haftalık çalışma süresi 35-36 saate düşürüldü ve herhangi maaş kesintisi uygulanmadı.

Başkent Reykjavik’teki yerel yöneticiler ile hükümetin yürüttüğü çalışmalara, ülkedeki toplam iş gücünün %1’ine karşılık gelen 2500’ü aşkın çalışan dahil edildi. Çalışmanın uygulandığı grup mavi ve beyaz yakalı işçiler, toplum hizmetleri personelleri ve sağlık çalışanlarından oluştu.

mavi yaka, inşaat, saha çalışanı, emek

Stres, işin özel hayata etkisi, üretkenlik gibi çeşitli ölçütlerin kullanıldığı bildirildi. İzlanda Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ile İngiltere menşeili kuruluş Autonomy, çalışmaya dair yayımladıkları analizde verimlilik ve çalışanların refahının önemli ölçüde arttığını ortaya koydu. Çalışanların özel hayatlarına verdiği önemin artmasıyla tükenmişlik hislerinin zayıflaması, gerçekleştirilen hizmetlerin tesliminde bir aksaklık yaşanmaması günümüzdeki çalışma düzeni için değişim çanları bir kez daha çalmaya başladı. Üstelik bu değişim ilerici olma niteliği de taşıyor.

geç saatler, fazla çalışmak, zaman yönetimi, özel yaşam, birey

Pilot uygulamanın sahip olduğu başarı ve ortaya koyduğu önemli sonuçlar ile İzlanda’daki birçok sendika yeni çalışma sistemi için yetkililerle ciddi istişarelerde bulunuyor. Alda ve Autonomy yayımladıkları analizde başka ülkelerin de bu uygulamayı örnek almasının gerekliliğine de yer verdi. Bu öneriyle ilgili olarak, geçtiğimiz yıl İngiltere’de çalışma saatlerinin incelenmesine yönelik bir önergeye 45 milletvekilinin imza attığını hatırlıyoruz.

Kaynak 1
Kaynak 2


Süleyman Yalçın

Meraklı, tutkulu, aykırı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.