Hayatta ne kadar başarılı, zeki veya güçlü olursanız olun gelişmiş bir duygusal zekaya sahip değilseniz hayat her noktada sizi zorlamaya devam edecektir. Daha güçlü bir duygusal zeka için uzmanlar tarafından açıklanan 6 tavsiyeyi bu yazıda sizin için anlatıyoruz.
1. Her zaman yapıcı yaklaşın
Yaptığımız her eleştiri sizce doğru mudur? Eleştiri yaparken karşımızdaki kişiye nasıl bir ifade ile yaklaşmalıyız?
Eleştirilere kulak vermek kadar doğru eleştiri yapmak da önemlidir. Eleştirdiğiniz kişiye negatif bir ifadeyle yaklaşıp, onun bir konuda ne kadar kötü olduğunu söylerseniz bu durum ne sizi mutlu edecek ne de eleştirdiğiniz kişiyi daha iyi bir birey yapacaktır.
Olumsuz eleştiriler yerine daha yapıcı olmaya çalışın. Ortada yanlış bir durum görüyorsanız eğer bunu acımasızca eleştirmek yerine, benzer sorunları nasıl çözüme kavuşturduğunuzu anlatmak ya da farklı çözüm yolları sunmak gibi yapıcı çözümler sayesinde hem yanlışı ortadan kaldırabilir hem de yanlışı yapan kişiye doğrunun ne olduğunu gösterebilirsiniz.
2. Empati kurun
Kötü bir durum karşısında, karşınızdaki kişinin neler hissettiğini anlayabiliyor musunuz?
Hayatta herkesin kendi tecrübeleri ve yaşanmışlıkları var. Bazen en yakınımızdaki kişi bile bizden çok farklı bir hayattan , farklı bir kültürdengelen veya bambaşka deneyimlere sahip olan biri olabilir. Bu durumda yalnızca kendi doğrularınızla ilerlemek ne kadar doğru?
Empati kurmanın ilk yolu karşı tarafı dinlemekten geçer. Onun hislerini, düşüncelerini, tecrübelerini dinleyin. Kendinizi yüceltmeden, karşı tarafı yermeden onu sadece anlamaya çalışın. Böyle bir şeyi siz yaşasanız, siz hissetseniz, siz düşünseniz ne yapmak, size ne yapılmasını istersiniz?
3. Yardım istemekten çekinmeyin
İhtiyacı olan birine yardım ettiğinizde nasıl hissediyorsunuz? Peki ya yardım istediğinizde nasıl hissediyorsunuz?
Birinden yardım istemek bazı kişileri, muhtaç hissettirebilir. Bu hisse kişinin özgüvensiz olması veya gururu neden olabilir. Fakat, sizce de bu his çok gereksiz değil mi?
Her insan sınırlı ömründe her şeyi bilemez veya yapamaz. Sınırlı ömrümüz boyunca öğrenebileceğimiz şeyler kısıtlıdır. Kendi hayatınızın zorluklarıyla mücadele ederken başka bir insanın yeteneklerinden faydalanmayı istemek ya da yardımlaşmak bulunmaz bir fırsattır.
4. Kendiniz gibi olun
Kendin gibi olmak, kendine has olmak... Havalı ama bir o kadar da zor durum. Uzman psikologlar bile bu durumun ne kadar zor bir şey olduğunu itiraf ediyorlar. Ne kadar kendimiz olmayı istesek de, bazen sadece kendimize gösterdiğimiz bir yüzümüz var.
Yine de kendiniz olmak, başkalarının kurduğu dünyalarda mutsuz olmaktan daha iyidir. Kendi tarzınızla, kendi gülüşünüzle, kendi duygularınız, fikirleriniz ve sesinizle dünyaya renk katmaktır kendiniz gibi olmak. Yıllarca aradığınız enerji, belki de kendi içinizde saklıdır.
5. Özür dileyin
Özür dilerken çekiniyor musunuz?
Karşınızdaki kişiden özür dilemek sizi alçaltmaz ya da karşı tarafı yüceltmez. Herkes için sabit olan doğru ve yanlışlar da yoktur. Doğru bildiğiniz bir şeyi karşınızdaki kişiye söylediğinizde eğer karşı tarafı üzdüyse, kırdıysa veya rahatsız ettiyse karşı tarafa verdiğiniz değeri göstermenin en sağlıklı yolu özür dilemektir. Özür dilemek en büyük erdemlerden biridir.
6. Eleştirilere kulak verin
Eleştiri kabul eden biri misiniz? Eleştirildiğinizde tedirgin oluyor musunuz?
Eleştiri insanı güçlendiren şeylerden biridir. Kendinizi büyük, başarılı ve güçlü görüyor olabilirsiniz.Fakat bir noktada diğer insanları da dinlemeli, onların görüşlerine de kulak vermelisiniz. Bırakın sizi eleştirsinler, daha güçlü olursunuz. Buradaki önemli nokta ise eleştirinin acımasız bir şekilde mi yapıldığı yoksa yapıcı bir şekilde mi yapıldığı. Başkalarının eleştirilerine kulak verin fakat onların sizi yargılamasına izin vermeyin.
Özgün
0 Yorum
Yorum Yap