Öğrenci Kariyeri Banner

Güney Kore Eğitim Sistemi Nasıl? Bilinmesi Gerekenler

Güney Kore Eğitim Sistemi Nasıl? Bilinmesi Gerekenler

Kaliteli eğitim sistemi ile bilinen ülkelerden biri de Güney Kore’dir.  Son derece katı bir eğitim sistemine sahip olan Güney Kore, Finlandiya eğitim sistemi ile karşıt bir eğitim kültürüne sahiptir. Bu eğitim sisteminde baskıcı ve başarı odaklı eğitim söz konusudur. Ancak baskıcı ve katı olmasına rağmen Güney Kore eğitim sistemi son derece başarı elde etmiş bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, Güney Kore eğitimi sistemi nasıl? Güney Kore eğitim sistemi amaçları nelerdir? İşte Güney Kore eğitim sistemi hakkında bilinmesi gerekenler...

Güney Kore Eğitim Sistemi Nedir?

Güney Kore Eğitim Sistemi Nedir?

Güney Kore'de okul öncesi eğitim zorunlu olmadığı halde çocukların % 95'i anaokulu ya da kreşe gönderilir. Çocuklar 6 yaşına geldiklerinde ise ilkokula başlaması zorunludur. İlkokul eğitimi devlet tarafından ücretsiz olarak verilir. İlkokul, Güney Kore eğitim sisteminde 6 yıl olarak belirlenmiştir. Ortaokul da zorunludur ve eğitim süresi 3 senedir. Lise eğitimi zorunlu tutulmamıştır. Eğitim süresi 3 sene olarak belirlenmiştir ayrıca ücretlidir. Güney Kore eğitim sisteminin bazı farklı özellikleri vardır. Bu farklar arasında öğrencilerin derslerden önce ve sonra sınıflarını temizlediğini sayabiliriz. Öğrenciler sınıfa terlik veya iç ayakkabı kullanırlar. Buna ek olarak öğretmenlerin öğrencilere herhangi bir sebepten dolayı ceza vermesi yasaktır.

İlginizi çekebilir: En Yenilikçi Güney Kore, Türkiye İlk 50'de

Güney Kore Eğitim Sistemi Nasıl?

Güney Kore Eğitim Sistemi Nasıl?

Kore’de eğitim sisteminin başarılı odaklı olduğuna değinmiştik. Özellikle ortaokul, lise öğrencileri üzerinde bu baskı daha fazladır. Lise ve ortaokulda eğitim tam gündür. Dersten sonra sınavlara hazırlık ve dil kurslarına gidilir. Çocukların tüm günü eğitim ile geçmektedir. Sabahtan akşama kadar yorulan çocuklar rekabet ve yoğun tempodan dolayı uykularını da tam olarak alamaz. Prestijli bir üniversiteye girene kadar sosyal hayatlarını büyük ölçüde yok eden öğrenciler sadece başarı odaklı çalışmak durumunda kalırlar.

Güney Kore eğitim sistemine göre, 3- 6 yaş grubundaki çocuklar okulöncesi, 6-12 yaş grubundaki çocuklar ilköğretim, 12-15 yaşları arasındaki çocuklar ortaokul eğitimi almaktadır. Ve 15-18 yaş arası grubundaki öğrenciler lise eğitimi alırlar. Lise ve üniversite eğitimi zorunlu değildir. Liseyi bitiren öğrenciler üniversiteye girebilmek için zorlayıcı bir sınava girerler.

İlkokuldan itibaren son derece kapsamlı bir eğitim program ile eğitim yürütülür. Ahlak eğitimleri, karakter ve kişilik eğitimleri başta olmak üzere öğrencilerin kendi yetenek ve becerilerinin farkına varacakları derslere de işlenir. Ortaokula geçildikten sonra 11 temel dersin verilmesi ek olarak meslek edindirme kurslarına katılım göstermek ve bu kursların başarı tamamlanması beklenir. Ortaokul sonrasında lise eğitimi yer alır. Liseyi öğrenciler kendi ilgi alanlarına ve becerilerini göz önünde bulundurarak seçer. Lise dönemini başarı ile bitiren öğrenciler üniversite için sınava girerler.

Güney Kore Eğitim Sistemi Amaçları Nelerdir?

Güney Kore Eğitim Sistemi Amaçları Nelerdir?

Güney Kore’de eğitim sisteminin amaçlarını teker teker inceleyecek olursak;

İlkokulun amacını, öğrencilere, günlük yaşamları için temel oluşturacak yetenek, karakter ve kişilik oluşturmalarına yardım etmektir, diyebiliriz. Ortaokulun amacı; öğrencilerin birer demokratik vatandaş olmalarını sağlayarak bir birey olarak sorumluluk kazanılması konusunda onlara yardım etmektir. Lisenin amacı ise öğrencilere seçtikleri bölümlerde, gelecekteki yaşamları boyunca başarılı olmaları ve kariyerleri için gerekli yetenekleri kazanmaları konusunda onları desteklemektir ve onlara dünya vatandaşlığı bilinci kazandırmaktır.

Güney Kore eğitim sistemi hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizlere teker teker açıkladık. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitim süreçlerinden bahsederek özellikle lise ve ortaokulda öğrencilerin rekabet halinde olduklarını ve de üniversite sınavına katılmak için çok çalıştıklarından bahsettik. 


İçerik Ekibi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İçerik Ekibi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.