Öğrenci Kariyeri Banner

Grip Salgınına Dur Diyen Eczacımız

Grip Salgınına Dur Diyen Eczacımız

Necip Akar 1904 yılında Nizip'te doğmuştur. 5 yaşında ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındılar. 1924 yılında Eczacılık Okulu'ndan mezun olmuştur. Eczacılık Okulu'nda okurken aynı zamanda eczanede çalışmaya başladı. Teorik öğrendiği bilgilerii çalıştığı eczanede; krem ve diş macunu yapımı konusunda bilgiler edindi.

Necip Akar, aslında Osmanlı zamanının son kişilerinden olup, Cumhuriyet Dönemi'nin ilk girişimcilerindendi. Kardeşi ile birlikte "Şampuan Cemil, Necip Bey Kremi ve Necip Diş Macunu" isimli ürünleri çıkarttılar, ancak başarılı olamadılar. Türkiye'de alınan ilk yerli patent ürünü Necip Akar'ın ürettiği "Necip Diş Macunu" olarak bilinir. 

Başarısızlıklarına Rağmen Yılmadılar 

Başarısızlıklarına Rağmen Yılmadılar

Birçok başarısız ürünü piyasaya sürdükten sonra daha çok çalışıp profesyonel bir marka yaratmak gerektikleri kanısına vardılar. Bir süre piyasaya ara verip, başka diş macunu markalarını incelemeye başladılar. Bir radyodan esinlenip, "Radyolin" ismini buldu. Sonrasında ise Necip Bey Krem'nin üretimini durdurup, Dandolin marka diş macununu üretmeye başladı. Reklam dünyasında çığır açan Necip Akar, Radyolin!i piyasaya çok iyi tanıtmış ve çok iyi satış yapmaya başladı. 

Türkiye'de İspanyol Gribi denilen ciddi bir salgın görülmeye başladı. İki kardeş, baş-diş ağrısına, soğuk algınlığına nezle ve romatizmaya, yüksek ateş ve vücut ağrılarına neredeyse her şeye iyi gelen ilacın formülünü 3 yıl içerisinde ortaya çıkardılar. Vurucu bir seçmek isteyen kardeşler, "Aspirin" ilacının 'in' ekini alıp, herkesi canından bezdiren grip sözcüğüne eklediler. 

1935 Yılında Piyasaya Sürdüğü Gripin İle Eczacı Dünyasına Girdi 

1935 Yılında Piyasaya Sürdüğü Gripin İle Eczacı Dünyasına Girdi 

1935 yılında ruhsarı alınan Gripin, ilaç piyasına çıkar çıkmaz satış rekoru kırmaya başladı. Bu başarı ile Gripin Fabrikası kurulma kararı alındı. Gripi çok kısa sürede, herkesin kullandığı ulusal bir ilaç haline geldi. Gripin aynı zamanda reklamları ve ilaç kutusu ile de dillere pelesenk oldu. Birlikte çalıştığı ağabeyi Cemil bey ile 1950 yılında yollarını ayırdı. Necip Akar "Puro" sabunu ve "Fay" temizlik tozu gibi ürünler geliştirerek başarıya ulaşmaya devam etti. Stratejik reklam kampanyası ile Puro satışlarının artmasını sağlamıştır. Necip Akar ilklerin adamı olarak, Türkiye'nin ilk yerli çocuk mamasını, kan sulandırıcı "Opon" da onun çıkarttığı ürünler olarak imzasını taşıyordu. 

Ölümü De Hayatı Gibi Trajik Oldu 

Ölümü De Hayatı Gibi Trajik Oldu 

1957 yılında talihsiz bir kaza sonucu 53 yaşında, ardında Gripin gibi bir kültür ikonu olmuş bir değer bırakarak, hayata gözlerini yummuştur. Önceliğinde hep yenilikçilik kavramı olan Akar, başarı formüllerinde, azim, strateji, zeka, kararlılık ve cesaret unsurlarını bir araya getirmiştir. 

 

 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.