Öğrenci Kariyeri Banner

Google YouTube Shorts Algoritmasının Nasıl Çalıştığını Açıkladı!

Google YouTube Shorts Algoritmasının Nasıl Çalıştığını Açıkladı!

Google, özellikle içerik üreticileri için büyük önem taşıyan bir açıklama yaptı. Google, YouTube Shorts algoritmasının nasıl çalıştığını açıkladı.

TikTok'un kısa video formatıyla elde ettiği başarı sonrası sosyal ağlar, kısa video formatlarına önem vermeye başladılar. TikTok ve Instagram'dan sonra YouTube da kısa bir süre önce "Shorts" özelliğini kullanıma sundu. Kullanıcılar, YouTube Shorts özelliği sayesinde kısa videolara kolaylıkla ulaşabiliyor.

YouTube Shorts hakkında en çok merak edilen noktalardan biri ise algoritmasının nasıl çalıştığı konusuydu. Hem içerik üreticiler hem de kullanıcılar, Shorts videoların neye göre gösterildiğini tam olarak bilmiyor. Ancak bu durum değişti. YouTube ekibi, Shorts algoritmasının nasıl çalıştığını anlattığı bir video yayınladı.

YouTube Shorts Algoritması Nasıl Çalışıyor?

YouTube Shorts projesinin sorumlusu Todd Sherman'ın yaptığı açıklamaya göre YouTube'un klasik algoritması ile Shorts'un algoritması birbirinden farklı. Her iki video türünde de kullanıcıların ilgi alanları önemli. Ancak Shorts'da  gösterim algoritması değişiyor. Eğer bir içerik üreticisiyseniz ve YouTube'un klasik algoritmasında öne çıkmak için uyguladığınız yöntemleri Shorts için uygularsanız, Shorts videolarınızda istediğiniz başarıyı yakalayamayabilirsiniz.

Sherman'ın açıklamasına göre YouTube Shorts'taki her kaydırma, gösterilen videoyu izlenmiş olarak kabul etmiyor. Videonun izlenmiş kabul edilmesi için belirli bir süre videoda kalınması gerekiyor. Ancak Sherman,  bu süreyi açıklamadı. Açıklamama nedenlerinden biri, içerik üreticilerin Shorts'ları belli bir süre izletmek için stratejiler geliştirmesini engellemek. İkinci nedense algoritmanın bu süreyi bazı değişkenlere göre yeniden ayarlıyor olması.

Todd Sherman'ın açıklamasında yaptığı tavsiyelere göre içerik üreticiler, daha fazla görüntüleme için etiketleri mutlaka kullanmalılar. Ayrıca Shorts'a yüklenen bir videonun yüklenme saatinin hiçbir önemi yok. Yüklenen Shorts sayısı da algoritma için önemli değil. YouTube'a göre Shorts'ta ön plana çıkmak isteyen içerik üreticinin niteliğe odaklanması gerekiyor. Ayrıca bir Shorts'u daha fazla ilgi görsün diye silip silip yeniden yüklemek, içerik üreticinin spam'e düşme olasılığını artırıyor.

YouTube yöneticisine göre Shorts içerikler üreten kullanıcıları en çok rahatsız eden hususlardan bir tanesi de izlenme sayılarındaki hareketlilik. Sherman'a göre algoritma, kısa videoyu sevecek kullanıcılar bulmak için bazı değişkenler kullanıyor. İşte izlenme sayılarındaki dalgalanmalara bu değişkenler yol açıyor. Sherman'a göre bu normal bir durum ve içerik üreticilerin sayılara bakarak umutsuzluğa kapılmamalı.

 

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.