Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya'daki Hava Kirliliği Uzaydan Dahi Görüntülenebiliyor!

Dünya'daki Hava Kirliliği Uzaydan Dahi Görüntülenebiliyor!

Hava kirliliğini izlenmek amacıyla Nisan 2023'te uzaya fırlatılan TEMPO uydusundan ilk raporlar gelmeye başladı.

TEMPO (Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution) uzay aracı hava kirliliğini izlemek amacıyla Nisan 2023’te uzaya gönderildi. Dünya’yı ekvatorun 35 bin kilometre üzerindeki yörüngesinden gözlemleyen uzay aracından ilk rapor elimize ulaştı.

Hava Kirliliğine Önlem Alabilmek İçin Uzaydan Takip Edilecek!

Hava kalitesini yüksek çözünürlükle ölçebilen TEMPO, kısa zaman dilimlerinde oluşan değişiklikleri de aktarabiliyor. Bunun sayesinde trafiğin yoğun olduğu saatlerde veya orman yangınlarından çıkan duman gibi hava kirliliğini etkileyen faktörler hakkında bilim insanları daha detaylı veriler elde edebilecek.

TEMPO’dan gelen ilk görüntüler ise ABD’nin Los Angeles şehri çevresindeki bölgeyi kapsıyor. Aynı gün içerisinde öğlen saatlerinde ve yaklaşık 16:00’da çekilen iki kirlilik haritası şehrin hangi saatlerde daha fazla hava kirliliğine maruz kaldığını gözler önüne seriyor.

Ayrıca 2 Ağustos’ta çekilen bu görüntüler havadaki nitrojen dioksit seviyelerini de gösteriyor. Paylaşılan görsellerde daha koyu görünen bölümler, bu bölgelerde hava kirliliğinin daha fazla olduğuna işaret ediyor. Buna göre Los Angeles şehrinde öğle saatlerinde havanın daha kirli olduğu net bir şekilde görülebiliyor.

Bu ilk veriler, atmosferdeki gazlar tarafından ışığın hangi dalga boylarında emildiğini hesaplayarak kirliliği ölçen bir spektrometre olan TEMPO cihazının kalibrasyon sürecinin bir parçası olarak elde edildi. TEMPO, bundan sonra gündüz saatlerinde Kanada’nın merkezinde, ABD'de ve Mexico City’de saatlik taramalar yaparak verileri bilim insanlarına aktaracak.

TEMPO nitrojen dioksitin yanı sıra ozon, formaldehit, aerosoller, su buharı ve diğer gazları da ölçebiliyor. Uydudan gelen bu hava kirliliği raporları sayesinde şehirlerde ve çeşitli bölgelerde hava kirliliğine karşı önlem alınabilecek.

TEMPO, uzaydan hava kalitesini ölçerek daha kaliteli bir hava solumamıza yardımcı oluyor.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.