Öğrenci Kariyeri Banner

Google'ın Hayat Kurtaran Deprem Uyarı Sistemi!

Google'ın Hayat Kurtaran Deprem Uyarı Sistemi!

Android akıllı telefonların çoğunda bulunan deprem uyarı sistemi hayat kurtarabilir.

Ülkemizin aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle sıklıkla maruz kaldığımız bir doğal felaket olan depremler için önlem almak bizim için çok önemli. Deprem çantası hazırlamak, sarsıntı anında çök-kapan-tutun hayat üçgenini uygulamak gibi tedbirlerin yanı sıra artık teknoloji de doğal afetlerde kullanılmak üzere geliştirildi.

Akıllı telefonlarda yer alan deprem uyarı sistemleriyle depremden saniyeler önce telefonlara uyarı veriyor ki bu durum da 5 saniye bile çok şeyi değiştirebilir.

Kullanıcılara Deprem Uyarıları Veriyor

Android Deprem Uyarı Sistemi, Android akıllı telefon ekosistemini ve sunucuların hızını temel alan bir sistem ve Google tarafından geliştirildi. Bu sistem, dünya çapında kullanılan 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak kullanıcılarına erken deprem uyarıları veriyor.

İvmeölçerli bu sistem mini bir sismometreye dönüşerek depremi algılıyor ve kullanıcılarına uyarı gönderebiliyor. Akıllı telefonlar, bulunduğu konum ve yakın çevrede 4,5 ve üzeri şiddetinde deprem olduğunda uyarı gönderebiliyor. Sistem, sarsıntı olduğunda güvenli bir yer aramanıza yardımcı olmak için kullanıcıyı uyarıyor sarsıntı bittiğinde ise bir sonraki adımda ne yapılması gerektiğine dair ipuçları veriyor.

4.5 altındaki depremlerde “Farkına Var” uyarısı, 4.5 üzeri depremlerde ise “Eyleme Geç” uyarısı geliyor.

Deprem Uyarı Sistemi Nasıl açılır?

Önemli: Uyarıları alabilmek için kablosuz bağlantıyı veya veri bağlantısını açmış olmanız gerekir.

  1. Telefonunuzun Ayarlar uygulamasını açın.

  2. Güvenlik ve acil durum. Deprem uyarılarına dokunun. Güvenlik ve acil durum seçeneğini bulamazsanız Konum Gelişmiş Deprem uyarılarına dokunun.
  3. Deprem uyarılarını açın veya kapatın.

 

Kaynak


Yarkı Kerem Karaca

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yarkı Kerem Karaca..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.