Öğrenci Kariyeri Banner

Google'da Arama Yaparken Bu 3 Hatayı Asla Yapmayın!

Google'da Arama Yaparken Bu 3 Hatayı Asla Yapmayın!

Google’ın kıdemli araştırma uzmanı Daniel Russell, kullanıcıların Google’da arama yaparlarken en çok yaptıkları üç hatayı paylaştı. Russell, bir konuyla ilgili daha kapsamlı ve eksiksiz bir görüş elde etmek için en az iki arama yapmayı öneriyor. Russell, sorgunuza Google’ın size belirli bir yanıt vermesine neden olacak ifadeler koymamanız gerektiğini belirtiyor. Russell, umut verici görünen ancak aşina olmadığınız ifadeleri içeren bir arama sonucuyla karşılaştığınız takdirde, o arama sonucunu göz ardı etmemeniz gerektiğini söylüyor.

 

 

Google‘ın arama motoru, uzun bir süredir hayatımızın vazgeçilmez bir parçası konumunda. Hatta o kadar ki,Google’lamak diye bir ifade bile hayatımıza girdi. Google’da arayıp da bulamayacağınız herhangi bir şeyin olması neredeyse imkansız. Ancak yine de bazen Google üzerinde aradığınızı bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bunun sebebi ise yanlış bir şekilde arama yapmanızdır.

 

Russell’in şirketteki görevlerinden biri, insanların Google’ın arama motorunu günlük yaşamda nasıl kullandıklarını daha iyi anlamak için saha testleri yapmaktır. Onun bu konuda yaptığı çalışmalar, Google’da aradığınız cevabı bulmanızı zorlaştıracak üç ortak hatayı fark etmesini sağladı.

Russell’ın belirttiğine göre, insanların Google’da bir şey ararlarken en çok yaptıkları üç hata şu şekilde:

 

1.Araştırma Yaparken Tek Aramayla Sınırlı Kalmak

Russell’ın belirttiğine göre, bir Google araması, genellikle bir konu hakkında bilgi edinmek için yeterli değildir. Özellikle de bu konu, karmaşık ya da geniş kapsamlıysa… Bu yüzden Russell, bir konuyla ilgili daha kapsamlı ve eksiksiz bir görüş elde etmek için en az iki arama yapmayı öneriyor.

 

2.Araştırılacak Konuyu Cevap Üzerinden Sorulaştırmak

Russell’ın Google kullanıcıları arasında gördüğü bir başka yaygın alışkanlık ise bir soruyu kesin olarak cevaplamayabilecek rağbet gören bir sonucu elde etmek için çok özel bir sorgu girmektir. Örneğin bir ahtapotun ortalama uzunluğunun ne kadar olduğunu bulmak için bir arama yaptığınızı hayal edin. Yanıtın 21 inç olduğunu duymuş olabilirsiniz, ancak emin olmadığınız için bir Google araması yaparak bu yanıtı kontrol etmeye karar verdiniz. Böyle bir durumda, “bir ahtapotun ortalama uzunluğu 21 inç” gibi bir arama yapmak yerine, “bir ahtapotun ortalama uzunluğu” şeklinde bir arama yapmanız gerekir. İlk yazdığımız gibi bir arama yapmak, Google’ın doğru olmasa bile, cevap olarak 21 inçi gösteren arama sonuçlarını listelemesine neden olabilir. Russell, bu nedenle sorgunuza Google’ın size belirli bir yanıt vermesine neden olacak ifadeler koymamanız gerektiğini belirtiyor.

 

 

 

3.Yabancı ya da Bilinmeyen Kelimelerin Geçtiği Sonuçları Göz Ardı Etmek

Russell, umut verici görünen ancak aşina olmadığınız ifadeleri içeren bir arama sonucuyla karşılaştığınız takdirde, o arama sonucunu göz ardı etmemeniz gerektiğini söylüyor. Söz konusu arama sonucunu atlarsanız, aradığınız cevapları içerebilecek değerli bilgileri kaçırabilirsiniz. 

Russell, bu konuda şu şekilde bir örnek verdi: “Neden yaz aylarında yanaklarımda beyaz lekeler görüyorum?” şeklinde Google araması yapan bir kişi, ilk sıralarda çıkan bir arama sonucunu içerisinde “hipopigmentasyon” kelimesi geçtiği için göz ardı etti. Tıbbi bilgiler sağlayan bir internet sitesi olan Healthline’ın belirttiğine göre, hipopigmentasyon, normal cilt tonunuzdan daha açık olan cilt lekelerini ifade eden bir terim. Ama bu kişi, bu kelimenin ne anlama geldiğini bilmiyordu ve bu yüzden aradığı bilgiyi içermesine rağmen bu arama sonucunu dikkate almadı.

 

KAYNAK


Gökçe Öztürk

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Öztürk..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.