Öğrenci Kariyeri Banner

Giffen Mal Nedir? Giffen Mallara Örnekler

Giffen Mal Nedir? Giffen Mallara Örnekler

Giffen malı, ilk defa 19. yüzyılda, iktisatçı Sir Robert Giffen tarafından ortaya atılmıştır. Giffen mallarının fiyatı arttığında talep de artar, fiyatı düştüğünde talep de azalır. Bu durum normal ürünlere göre ve talep kanununa göre ters orantılı olduğu için Giffen paradoksu olarak da bilinmektedir. Aşağıdaki yazımızda sizler için Giffen mal nedir sorusu altında bu konuyu detaylı şekilde ele alarak giffen mallara örnekler sunduk. Keyifli okumalar dileriz.

Giffen Mal Nedir?

giffen mal nedir

İlginizi Çekebilir: Ekonomi Nedir?

“ Giffen mal nedir? ” sorusu ile karşınızdayız; Normal şartlarda, bir ürünün fiyatı azaldığında fiyata olan talep artar aynı şekilde ürünün fiyatı arttığında ürüne olan talep azalır. Ancak bu durum giffen mallarından tam tersidir, yani giffen malın fiyatı arttığında talep de artar. Bu duruma örnek olarak ekmek gösterilir ve bu konu ekmek üzerinden açıklanır. Giffen mallarına örnekler kısmında biz de daha iyi anlamanızı sağlamak için bu örneği sizlerle paylaştık.

Giffen Mal Özellikleri Nelerdir?

Giffen Mal Özellikleri Nelerdir?

İlginizi Çekebilir: Ekonomi ile İktisat Arasındaki Fark Nedir?

Giffen mal, kalitesiz ya da düşük kaliteye sahip mal olarak da adlandırılmaktadır. Giffen mal özellikleri de buna bağlı olarak şu şekilde sıralanabilir;

• Bir ürünün Giffen mal olması için düşük mal statüsünde değerlendirilmesi gerekmektedir.

• Bir malın giffen mal olabilmesi için her gün tüketilen ekmek gibi ikamesi olmayan ya da çok zor bulunan bir mal olmalıdır.

• Giffen malı tüketen kişi o mala ulaşmak içim büyük bir bütçeyi onun için ayırmalıdır örnek olarak temel gıda masrafları gösterilebilir.

• Ürün eğer giffen mal ise herhangi başka bir alternatifinin bulunmaması gerekir.

• Ürün için ayrılan tutarın bütçenin büyük bir kısmını oluşturması gerekir.

Tabi ki bunlara ek olarak tüm düşük fiyatlı malların Giffen mallar kategorisinde değerlendirilmediğini de bilmek ve bunu karıştırmamak gerekir.

Giffen Mallara Örnekler

Giffen Mallara Örnekler

Giffen mal nedir, sorusunu yukarıdaki başlıkta inceledik. Şimdi Giffen mallara örnek verecek olursak ilk akla gelen giffen malı örneği ekmek olduğundan bahsetmiştik, bu örneği şu şekilde açıklayalım: Yaşanılan bir ilde ekmek 2 tl olsun. Düşük gelirli bir ailenin beslenme ihtiyacını karşılamak için günde 10 adet ekmek tükettiğini varsayalım. Ekmek için ayda harcanılan para toplam 300 ekmekten 600 tl’dir. Bu ailenin gıda için ayırdığı bütçeyi 1000 tl alalım ve bu aile ayda 400 tl de et tüketimine harcıyor olsun. Ekmek fiyatı 2.5 tl’ye yükseldiğinde, ayda tüketilen 300 ekmek fiyatı 750 tl olacaktır. Ve et için ayrılan bütçe 250 tl’ye düşecektir. Bu aile artan ekmek fiyatı üzerine elindeki para, et almaya yetmeyeceği için ekmek tüketimini artırmayı tercih edecektir. 10 ekmek yerine 12 ekmek alacak, günlük tüketim 30 TL, aylık 900 TL olacaktır. Bir diğer örnek olarak İrlanda’da meydana gelen Büyük Patates Kıtlığı’nı verebiliriz. İrlandalıların kıtlık öncesinde en çok tükettiği besin ve ülkenin genelinin en temel besin kaynağı patatesti buna ek olarak nüfusun büyük bir kısmının geçim kaynağı da patatesti. İrlandalılar, aşırı tüketim sebebi ile patatesin fiyatının artması sonucunda diğer tüketim harcamaların azaltmışlar ve patatese olan harcamalarını artırmışlardır. Aynı bir ailenin ekmek fiyatının artmasına rağmen ekmek tüketimini artırması gibi. Giffen mallarına örnek olarak ekmek ve patates verilir. Sizler için bu yazımızda giffen mallarını ele aldık. Giffen mal nedir, bu malların özellikleri nelerdir, tüm bu soruları detaylı şekilde inceledik. Giffen mal nedir sorusundan yola çıkarak bu konu hakkında sizlere bilgiler sunduk.


İçerik Ekibi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İçerik Ekibi..

1 Yorum

  • Uğur tiryaki

    Teşekkür ederimmmm

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.