Öğrenci Kariyeri Banner

Gelecekteki Senle Savaş: Odyseus Anlaşması

Gelecekteki Senle Savaş: Odyseus Anlaşması

Bazen büyük bir hevesle başladığımız işlerin devamında aynı hevesle yol alamadığımız, kimi zaman birine buluşma sözü verdiğimiz için pişman olurken, kimi zaman “Keşke bu sorumluluğu üstlenmeseydim.” dediğimiz olur. Bunun yegane nedeni, hiçbir zaman aynı kişi olarak kalamıyor oluşumuzdur. Bugünkü siz kilo vermek isteyebilir, lakin yarın içinde bulunduğunuz koşullarda bir tabak dolusu tatlıyı daha zayıf bir görüntüye tercih edebilirsiniz. İşte böyle durumlarla başa çıkabilmek, gelecekteki kendimizle savaşabilmek için uygulayabileceğimiz bir yöntem var. Ama önce gelin bu yöntemin çıktığı yere gidelim... Yunan mitolojisine.

Odysseus, mitolojiye göre İthaka kralıdır. Truva Savaşı’nın kazanmış ve yurduna dönmektedir. Ancak bu uzun yolculukta gemicilerin aklını başından alan, büyüleyici güzellikte şarkılar söyleyen Sirenler’in adasının önünden geçeceğini fark eder. Ne yazık ki, gemiciler Sirenler’in adasına yaklaşırsa gemileri kayaya çarpıp paramparça olur. Odysseus ise Sirenler’i görmek için karşı koyulamaz bir istek duyuyordur. Ancak kendisinin ve tayfasının ölümüne neden olmak istemiyordur. Bunun için bir plan yapar. Adamlarına, kendisini geminin direğine çok sıkı bir şekilde bağlamalarını, kendilerinin de kulaklarını bal mumuyla tıkamalarını emreder. Tüm çırpınmaları ve yalvarmalarının görmezden gelinmesi yönünde sıkıca tembihte bulunur. Gemi adanın önünden geçerken Odyseus haykırır, çırpınır lakin hiçbir adamı onu çözmez. Sirenlerin sesiyle büyülense de elinden hiçbir şey gelmiyordur, böylece lanetli adadan sorunsuzca geçip ülkesine dönebilmiştir.

Odyseus gemide bağlı ve Sirenler tarafından kışkırtılıyor.

Burada yaptığı şey, aklı başındayken aldığı önlemlerle ileride dönüşeceği Odyseuss’u dengelemektir. Gelecekteki olası kişiliklerinden birini durdurmanın yolunu bulmuş, planına sadık kalabilmiştir.

Günlük hayatımızda Odyseus Anlaşması adı verilen bu fenomeni kullanarak hedeflerimize daha sadık kalmayı başarabiliriz. Amerika’da bu etkiyi fark eden ve başlangıçta sizden fazlasıyla para alıp kilo vermediğiniz takdirde iade etmeyen spor salonları bile mevcuttur. Haliyle oldukça etkili olan bu yöntemi biz hayatımızda nasıl kullanabiliriz, onu konuşalım.

Ders çalışıyorsunuz, mola vermek üzeresiniz ve 10 dakikalık aranızda Instagram’a girip bir daha çıkamamaktan mı korkuyorsunuz? Telefonunuzu kilitleyerek veriminizi arttıran Forest veya benzeri uygulamalardan birini kullanın.

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyor ama gün içinde bunu göz ardı edeceğinizden mi korkuyorsunuz? Goodreads üzerinden bir profil oluşturmak, bir kitap blogu açmak gibi size bu konuda sorumluluk yükleyecek bir eyleme hemen geçin.

Kilo vermek istiyorsanız planınızın dışında yediğiniz her şeyi evde değil de dışarıda yiyormuşcasına parayla satın alarak yiyebilirsiniz, aramaktan korktuğunuz “o” kişiye karşı önlem olarak işler geç olmadan numarasını engelleyebilirsiniz, spor salonuna düzenli gitmek için salondan biriyle her idman günü görüşmek için sözleşebilirsiniz.

Sizin de fark ettiğiniz gibi olası kişiliklerimize kurabileceğimiz tuzakların sınırı yok. Kendinizi tanıyın, hayalgücünüzü serbest bırakın ve hayallerinizin önüne çıkabilecek tek kişiyle, kendinizle savaşın!


Yağmur  Aydemir

Content Writer

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.