Öğrenci Kariyeri Banner

Plastik Kullanımınızı Azaltacak 10 Öneri

Plastik Kullanımınızı Azaltacak 10 Öneri

 

1. Plastik Pipet Kullanmayın

Restoran, kafe gibi birçok yerde içeceklerin yanında plastik pipet veriliyor. Dünya çapında 1 günde belki de milyonlarca insan plastik pipet kullanıyor. Bunların ancak %5 i geri dönüşüme gidiyor. Çantanızda bulunduracağınız cam veya metal pipetler ile bu kullanımı azaltabilirsiniz.

2. Su Matarasınızı Yanınızda Ayırmayın  

Sağlıklı bir hayat için bol su tüketimi çok önemli. Tekrar kullanılabilir şişeler ile hem su tüketimi alışkanlığı kazanabilirsiniz hem de pet şişelerden uzak durmuş olursunuz.

3. Alışveriş Çantaları Edinin 

Ülkemizde poşete gelen ücretlendirme uygulaması ile poşet kullanımında azalma görülse de meyve ve sebzeler için halen plastik poşetler kullanılmakta. Alışverişe çıkmadan yanınıza alacağınız kese kağıtları, file ya da baz çantalar ile poşet kullanımınızı 0’a düşürebilirsiniz.

4. Bambu Diş Fırçası Kullanın 

Ortalama 3 ayda bir diş fırçamızı değiştirmeliyiz. Basit birkaç matematiksel işlem ile sadece ülkemizdeki diş fırçası atığının bile ne kadar çok olduğunu görebilirsiniz. Doğa dostu bambu diş fırçası kullanımı ile dünyamıza ufak da olsa bir iyilik yapabilirsiniz.

5. Streç Film ve Buzdolabı Poşeti Kullanmayın, Balmumu Saklama Ürünlerini Tercih Edin

Yıkanabilir, tekrar kullanılabilir, doğa dostu ürünler olan balmumundan yapılan sıfır atık felsefesine uygun saklama ürünlerini tercih edebilirsiniz. 

6. Plastik Paketli Ürün Satın Almayın

Kâğıt, karton veya cam paketli ürünler satın almaya özen gösterin. Kileriniz için alışveriş yaparken açık ürünler satan yerleri tercih edip yanınızda cam kavanozlar götürebilirsiniz.

7. Saklama Kabı Tercihinize Dikkat Edin

Yiyecekleri saklamak için genellikle plastik kaplar tercih edilmekte hem kendi hem de dünyamızın sağlığı için plastik saklama kapları yerine çelik, cam gibi materyallerden yapılma kapları tercih etmeliyiz.

8. Çevreci Mutfak Gereçlerini Tercih Edin

Plastik ürünlerin en yoğun olarak kullanıldığı alanların başında mutfaklar geliyor. Plastik ve tek kullanımlık malzemeler yerine paslanmaz çelik, bambu ve cam gibi maddelerden üretilen mutfak gereçlerin kullanımı tercih edilmelidir.

9. Plastik Çatal, Kaşık, Bıçak Kullanmayın

Özellikle paket siparişlerde siparişin yanına plastik çatal bıçak konulmakta siparişinizi verirken bunları istemediğinizi belirtebilirsiniz.

10. Köpeğiniz İçin Çözünebilir Dışkı Poşeti Alın.

Minik dostunuz ile yaptığımız yürüyüşlerde yanınıza aldığınız plastik poşetlerin yerine doğa dostu çözünebilir dışkı torbaları tercih edin.

 


Aleyna Beyza  Bayram

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aleyna Beyza Bayram..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.