Öğrenci Kariyeri Banner

Gelecekte Hayatımızın Merkezinde Olacak Perakende Teknolojileri

Gelecekte Hayatımızın Merkezinde Olacak Perakende Teknolojileri

Günümüzde değişen şartlarla birlikte insanların alışkanlıkları da değişiyor. Örneğin Covid-19 salgını ile beraber satın alma alışkanlıklarında etkili bir değişim yaşandı. Tüketiciler tercihlerini kendilerine öneriler sunan yapay zeka tabanlı e-ticaret sistemlerinden yana kullanıyor. Gelecek 5 yıl içerisinde perakende sektöründe köklü değişimler getirecek teknolojilerin çıkacağı haberini de alıyoruz. Yeni nesil araştırma ve perakende analitiği kurumu CEO'su Bülent Peker tüketicilerin deneyim aradığına vurgu yaparken, mağazaların da bu talebe cevap verebilmek için adımlar attıklarını ve alışveriş ile eğlenceyi kombine etmeye çalıştıklarını söylüyor. Bunu ise teknolojik dönüşümler ile sağlamayı planlıyorlar.

Bu teknolojileri gelin birlikte inceleyelim.

Yapay Zeka

Hızla büyüyen Yapay Zeka pazarında, bu teknoloji sayesinde şirketler, alışveriş deneyimini tüketiciler için çok daha keyifli ve verimli hale getirirken aynı zamanda maliyetlerini de azaltıyorlar. Mağazalarda Yapay Zeka teknolojisi kullanılan dokunmatik ekranlı paneller sayesinde tüketiciye daha hızlı bir şekilde destek sağlama gücü kazanıyorlar. Tüketicilerin sorularını daha hızlı yanıtlamak, aradığı bir ürünü bulmasını sağlamak, çapraz satış seçenekleri sunmak gibi avantajlar elde eden mağazalar da tercih edilme oranını arttırıyor. 

Mağaza İçi Analizler

Perakende pazarında, mağaza içi analitik her geçen gün daha çok ilgi görüyor. Bu teknoloji perakendecilerin müşterilerini daha yakından takip etmesine ve mağaza performansını takip edip optimizasyon çalışmaları yapmasına imkan tanıyor. Müşterinin mağaza içerisinde nerde ne kadar vakit harcadığını analiz ederek vitrinlerini ve mağazasının tasarımını ona göre ayarlamak gibi ütopik seviyelerde optimizasyonlardan bahsediyoruz.

Kiosk’lar

Diğer bir çok sektörde olduğu gibi E-ticaret'te de artık müşteriler kişiselleştirilmiş bir hizmet almak istiyorlar. Kiosk teknolojisi sayesinde alışveriş yaptığınız online internet sitesinde size önceki alışveriş geçmişinize göre öneriler sunulabilecek.

Oyunlaştırma

Özellikle Z-kuşağının ilgisini çekmek üzerine geliştirilen bu teknolojiyi gelecekte 10 perakende şirketinden 9'unun kullanacağı söyleniyor. Yaptığınız alışverişlerle ödüller ve özel promosyonlar kazanmanızı sağlayan bu teknoloji müşterilerine "ödüllendirilmişlik" hissi vererek tercih edilme oranını artırmayı hedefliyor. Örneğin markanın mobil uygulamasını indirerek sahip olabileceğiniz bu tarz ayrıcalıkların müşterileri hem online hem de fiziksel mağazaya çekmesi bekleniyor.

Sesli Komut

Araştırmalara göre genç nesilde sesli komutla çalışan teknolojilere ilgi bir hayli fazla. Yapay Zeka burda da dur durak bilmemiş ve tüketicinin ses tonunu analiz ederek duygularına hitap edecek şekilde hizmet verilebilecek teknolojiler geliştirilmiş. Sesli ticaretin alışveriş dünyasını en erken değiştiren sistemlerden biri olması bekleniyor.

Hayatımıza renk ve inovasyon katacağı kesin olan bu teknolojilerin kimilerini görmeye başladık bile. Kimileri ise sürprizlerle hayatımıza girmeyi bekliyor. 

 

Özgün İçerik

 


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.