Öğrenci Kariyeri Banner

Geleceğiniz Sizin Elinizde!

Geleceğiniz Sizin Elinizde!

Yapılan araştırmalar; başarılı, mutlu ve şanslı insanların dünyanın sadece %3'ünü oluşturduğunu ortaya çıkardı. Bu insanların en belirgin ortak özelliklerinin de hayallerini planlara döküp gerçekleştirmek olduğu belirtiliyor. Talih kuşu konmuş olan azınlık diye gördüğümüz bu insanların hayatlarını incelediğimizde aslında onların çok sıkı bireysel stratejisyenler, planlamacılar ve uygulamacılar olduklarını anlıyoruz. Ortada sihir ya da üstün insanlar gibi unsurlar yok; sadece ne yapması gerektiğini bilen ve uygulayanlar var!

Başarılı bireyler vizyonlarına göre stratejilerini oluşturup misyonlarını belirliyor, planlıyor ve yaptıkları programa göre eyleme geçiyorlar. Bu formül doğrultusunda hayatlarını şekillendirenler sonunda kazanıyorlar. Basit bir anlatımla

  • Vizyon "Nasıl bir hayatım olsun?", misyon ise "Bunun için ne yapmalıyım?" sorularının yanıtlarıdır;
  • Strateji, bir şeyi nasıl yapacağının tarifidir;
  • Plan "neler yapacağına", program ise "ne zaman yapacağına" karar vermektir.
Unutmamak gerekir ki, plan bir "yapılacak işler listesi" değildir. Kısa, orta ve uzun vadede adım adım gerçekleştirilecek eylemler dizisi, art arda dizilmiş süreçler zinciridir.
 
Somut bir örnek vermek gerekirse;
  • Vizyon: İK alanında ülkemde ve uluslararası düzeyde bir otorite olmalıyım.
  • Misyon: Buna uygun eğitim almalı ve tecrübe kazanmalıyım.
  • Strateji: Başarılı ve bilinir bir İK danışmanı & profesyoneli olacağım.
  • Plan: İşletme fakültesine girmeli, eğitim hayatımda yerli-yabancı itibarı yüksek şirketlerde çalışmaya başlamalı / staj yapmalıyım.
  • Program: Şu yılda liseyi, şu yılda üniversiteyi bitirip, şu yılda Yüksek Lisans programımı tamamlayacağım. Şu yılda üretim yapan ve İK organizasyonu çok yönlü olan bir firmada staja gideceğim. Şu yılda da şu ülkede çalışacağım. 
Başarılı olmak istediğiniz bir alan, konu ya da dönem için bu adımlar doğrultusunda ilerleyebilirsiniz. Etrafınızda başarılı bulduğunuz, özendiğiniz, ileride onun gibi olmak istediğiniz insanlar ve yakınlarınız olabilir. Onların hayatları nasıl bugünlere gelmiş olabilir?
 

Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.