Öğrenci Kariyeri Banner

Geleceğin Mesleklerinden IoT Uzmanı Nedir?

Geleceğin Mesleklerinden IoT Uzmanı Nedir?

IoT, “Internet of Things” kavramının kısaltmasıdır ve "Nesnelerin interneti" anlamına gelir. İlk kez Kevin Ashton tarafından kullanılan ve şirkete hazırlanan sunum içerisinde yer alan bu kavram, genel olarak ağ aracılığı ile iletişim kuran ve bağlanma sayesinde bilgi paylaşımı gerçekleştiren cihazları ifade etmek için kullanılır. IoT Uzmanı ise söz konusu cihazlar ile ilgilenen ve bu cihazlar üzerinde gelişmeler yapan kişi olarak görülür.1991 yılından bu yana hayatımıza giriş yapmış olan bir kavramdır.

 

Peki IoT son zamanlarda neden bu kadar ilgi çekici ve popüler olmaya başladı?

IoT, son birkaç yıldaki en sıcak konulardan biri haline geldi, öyle ki, bazı medyalarda “IoT” göremediğimizi söylesek abartmış olmayız.  IoT’nin bu kadar ilgi odağı olmasına sebebiyet veren şey neydi?

Bunun bir nedeni, akıllı telefonların patlayıcı çoğalmasının ve beraberindeki sensörlerin seri üretiminden kaynaklanan fiyat düşüşünün IoT uygulaması için çıtayı büyük ölçüde düşürmesidir. Daha ucuz sensörler, bulut hizmetleri nedeniyle düşük bakım maliyetleri…. sensörler maliyeti, iletişim altyapısı kontrolü ve LoRaWAN ve SIGFOX gibi yeni iletişim teknolojileri nedeniyle bulut hizmetlerinin ve ağların yayılması nedeniyle servis bakımı için daha düşük maliyetler.

Diğer bir neden de büyük veri analizi ve AI gibi teknolojilerin geliştirilmesidir. Kendi başına veri toplamak pek bir şey ifade etmiyor. Önemli nokta, verilerden iç görü elde etmek ve işi geliştirmek için özel eylemler ortaya koymaktır. İşletmeler bu tür teknolojilerin gelişmesiyle teşvik edilen IoT’ye giderek daha fazla dahil oluyorlar.

Almanya ve ABD tarafından yürütülen ileri girişimler hakkındaki bilgiler de Japonya’ya büyük ilgi gösterdi. Almanya, Industrie 4.0’a 2011’de ulusal bir politika olarak başlamıştır. Bu çaba, üretim ekipmanına gömülü sensörlerden üretim süreci verilerini toplayarak üretkenliği artırmak ve maliyetleri düşürmeyi amaçlamaktaydı.

Bu arada ABD’de, IoT kullanarak değer zinciri ve gerçekliğin tamamen dijitalleştirilmiş entegrasyonunu hedefleyen bir hareket başladı. “Dijital İkiz” özellikle IoT girişimi olarak göze çarpıyordu. Teknoloji, fabrika ekipmanlarından elde edilen gerçek zamanlı veriyi alır ve fiziksel ortamı siber alan üzerinde kopyalar. Digital Twin, üreticilerin, üretken verimliliği artırmak ve bunu gerçek ortama uygulamak için fabrikada en iyi ekipman kurulumunu simüle etmelerine izin verir.

Japonya’da IoT, 2015 yılının başlarında bir zamanların ilgi alanına girdi. İşletmeler, Nisan ayında “IoT Tanıtım Ofisi” veya “IoT Projesi” gibi isimlerle örgütlendiler – yeni mali yılın başlangıcı. O zaman, bu kuruluşlar tarafından yürütülen faaliyetler çoğunlukla bilgi toplama ile sınırlıydı. Ne tür bir eylem yapılması gerektiğini henüz belirlemediler.

Tam ölçekli IoT iş uygulaması üzerinde değerlendirme ve çalışma 2016 mali yılında da ilerlemeye başladı. IoT Hızlandırma Konsorsiyumu’nun faaliyetleri, IoT kullanımını ve sanayi-akademi-devlet işbirliği ile uygulamalarını destekleyen bir kuruluş olan bu dönemde de artmaya başladı.

 

IoT Hangi Alanlarda Kullanılır?

IoT bağlantısı ile ilgili verilebilecek yaygın örnekler şunlardır;

  • Özellikle kurumsal firmalarda kullanılan akıllı kilitler, bu durumun en temel örnekleridir. Pazar günü evinde kahvesini yudumlarken firmanın kapılarının satıcıya açılmasını mümkün kılan akıllı kilit girişiminin temelinde IoT teknolojileri yatmaktadır.
  • Yine uzaktan kontrol edilmesi mümkün olan ışıkların bu duruma örnek verilmesi mümkündür. Bu açıdan var olan enerji tasarrufu avantajı ise özellikle değinilmesi gereken bir noktadır.
  • Siri ve Alexa gibi girişimler son derece popüler hale gelmişlerdir. Bu girişimler ile birlikte mümkün kılınan sesli not alma, e-posta gönderme ve hatırlatma ayarlama gibi işlevlerin temelinde de yine IoT uzmanı ve girişimleri yatmaktadır.
  • İnternet üzerinde var olan otomatik bir şekilde içerik akışı sağlanmasını mümkün kılan CCTV kameralar, bu duruma verilebilecek popüler örneklerdendir.
  • Yazıcıların içerisinde var olan sensörler, mürekkep seviyesinin normalin altına düştüğünü tespit ettikleri an otomatik olarak mürekkep siparişi vermektedir. Bu durumun algılanmasını ve otomatik bir şekilde giderilmesini sağlayan da yine söz konusu teknolojik girişimlerdir.

 

IoT Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

 IoT uzmanı iş alanları oldukça geniş kapsamlıdır. En ufak bir teknolojik gelişmeden büyük çaplı gelişmelere kadar çeşitli alanlarda söz konusu teknolojinin ürünlerine ulaşmak mümkündür. Bu durumun en doğal sonucu ise IoT geliştiricisi maaşlarının net bir karşılığının bulunmuyor olmasıdır. Ancak maaş tutarlarının çeşitli durumlara bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür.

 

Kaynak için tıklayınız

 


Rumeysa Dinçer

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Rumeysa Dinçer..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.