Öğrenci Kariyeri Banner

Endüstri Mühendislerinin Mutlaka Bilmesi Gereken Programlar

Endüstri Mühendislerinin Mutlaka Bilmesi Gereken Programlar

Microsoft Office Programları

Meslek grubu farketmeksizin bilinmesi gereken Microsoft Office programlarına endüstri mühendislerinin de hakim olması gerekiyor. İş dünyasında belge oluşturmak, sunu hazırlamak, veri listelemek ve tablo oluşturmak için MS programları tercih ediliyor. Anlaşılması kolay kullanıcı arayüzleri ve hızlı kullanımı, işlemlerin kısa sürede tamamlanmasına olanak sağlıyor. 

Microsoft Excel

Microsoft Office Programlarından en popüler olanıdır. Excel ile yapabileceği temel işlemler veri listeleme, veri tablolamadır. Excel, diğer MS Office programlarına göre biraz daha karmaşıktır. Sebebi Excel’in derinlerine inildiğinde yapılabileceklerin sınırsız olmasıdır. Finansal, matematiksel, istatiksel ve bir çok alana ait hazır formüller sayesinde verileri anlamlandırabilir veya görselleştirebilirsiniz. 3 boyutlu grafikler, tablolar oluşturmak Excel’in bize sunduğu en kullanışlı özelliklerdendir. 

Microsoft Word

Kullanımı en basit MS Office programıdır. Temelinde belge oluşturmak olan Word ile rapor hazırlama, içerik oluşturma, modelleme, CV hazırlama, tez hazırlama gibi işleri yaparken de yararlanabiliriz. Ayrıca bu belgelerimize görseller, şekiller, tablolar da ekleyebiliriz.

Microsoft PowerPoint

MS programlarından biri olan PowerPoint slaytların oldukça kolay bir şekilde oluşturulmasını sağlıyor. Metinsel ifadelere pek yer vermeden anahtar sözcüklerle ve görsellerle slayt oluşturmak gibi incelikler bilindiğinde mesleki yaşantınızda çok kez kullanabileceğiniz MS PowerPoint’i bilmek size bir kaç adım öne taşıyacaktır.

GAMS/Lingo/Lindo

Endüstri mühendislerinin yoğun olarak çalıştıkları alanlardan biri Yöneylem Araştırmasıdır. Bu bilim dalında bazen karmaşık problemlerle karşılaşabiliyoruz. Zamandan tasarruf ve doğru optimal karar için GAMS – Lingo – Lindo programlarına ihtiyaç duyuyoruz. Bu anlamda karşılaştığımız minimizasyon ya da maksimizasyon problemlerini en az hata payı ile modelleyebiliyoruz. Bundan dolayı GAMS – Lingo – Lindo endüstri mühendislerinin bilmesi gereken programlar listesinde ilk sıralarda yerini alıyor.

Arena

Yüksek doğruluk oranına sahip tahminler yapmamız elbette mümkün. Endüstri mühendisleri de işletmede her adımı iyileştirmek adına girişimlerde bulunuyor ve tabii bu girişimlerin sonucunu tahmin etmeye çalışıyor. Yüksek doğruluk oranına sahip olmak için ise bir sistemi bilgisayar ortamında modelliyor. Bunun için yaygın olarak kullanılan programlardan biri olan Arena’yı tercih ediyorlar. Arena, bir sistemin özelliklerini, girdilerini değerlendirerek bilgisayar ortamında bir simülasyon yaratıyor. Böylelikle sürecin henüz karar aşamasındayken sonuçlarını gözlemleme imkanı yakalıyor. Bu da maliyet, verim, satış, pazarlama gibi pek çok alandaki sonuçların görüntülenmesine olanak sağlıyor. Minimum maliyet, maksimum verim sloganıyla mesleklerini icra eden endüstri mühendislerinin bilmesi gereken programların arasında Arena’yı da görmek mümkündür.

 

ERP (Enterprise Resource Planning)

İşletmeler, kaliteyi ve verimi maksimum seviyede tutarken maliyeti minimum seviyeye getirerek rakiplerinin önüne geçmeyi amaçlar. Yaşamakta olduğumuz teknoloji çağında işletmeler bunu çeşitli yazılımlar ve programlarla sağlıyorlar. Muhasebeden tedarik zincirine, insan kaynaklarından pazarlamaya her türlü departmanlara bu yazılımları entegre ederek hızlı bir şekilde hedeflerine ulaşırlar. ERP sistemleri kullanılan bu sistemlerden biridir. ERP sistemlerinin kullanılmasıyla şirketler kaynaklarını daha verimli, daha az israfla daha mükemmel bir üretim süreci geçirerek maksimum kâr elde ederler. ERP’nin bir işletmede kullanılabileceği alanlar aşağıdaki gibidir.

  • Stok Yönetimi
  • Finansal Muhasebe
  • Satın Alma
  • Satış ve Pazarlama
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
  • Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM)
  • Mühendislik / Üretim
  • Proje Yönetimi
  • İnsan Kaynakları Yönetimi

ERP sistemlerinin ve endüstri mühendislerinin süreçteki hedeflerinin paralel olduğu açıkça görülmektedir. Bunun için endüstri mühendislerinin bilmesi gereken programlar arasında ERP üst sıralardadır.

SQL (Structured Query Language)

Sql, tablolardan, veri setlerinden, verileri çekerek bazı işlemler yapılmasını sağlayan bir sorgu dilidir. Veriler kullanılabilecek duruma gelmek için bazı işlemlerden geçerek anlamlandırılmalıdır. Bunun için SQL ile veri temizleme, ayıklama, istenen verileri çekme gibi işlemler yapılabilir. Pek çok alana yönelebilen endüstri mühendisleri veri bilimi, veri analisti, veri mühendisi olarak da çalışabilmektedir. Özellikle bu alanlara yönelmek isteyen endüstri mühendislerinin bilmesi gereken programlardan biri SQL’dir.

Programlama Dilleri

Günümüzde yazılım dünyasına olan artan ihtiyaçla doğru orantılı olarak bu alana ilgi de artıyor. Bunun sonucunda farklı meslek gruplarından insanlar yazılıma yöneliyor. Böylelikle karşılaşılan problemlere daha akılcı ve pratik çözümler hızlı bir şekilde oluşturulabiliyor. Sorunu bütün olarak değil de parçalara ayırarak çözme mantığı, algoritmik mantık, endüstri mühendislerinin uzak olduğu bir yöntem değildir. Pek çok meslek grubunun öğrenmesi gerektiği gibi, endüstri mühendislerinin de programlama dillerine ve özellikle algoritma mantığına hakim olması mesleki açıdan gelişmiş olmalarına katkı sağlamaktadır. Endüstri mühendisleri, yönelmek istedikleri alanlara göre popüler olan programlama dillerinden Python, Java, C#, JavaScript, C++ tercih edebilirler.

 

Kaynak için tıklayınız


Zeynep  Erim

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Zeynep Erim..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.