Öğrenci Kariyeri Banner

Filmleriyle Bizleri Büyüleyen, Inception Filminin de Senaristi: Christoper Nolan

Filmleriyle Bizleri Büyüleyen, Inception Filminin de Senaristi: Christoper Nolan

 

  • Öncelikle kimdir bu Christoper Nolan?

nolan

Uzun zamandır benim de merak ettiğim birisiydi Nolan çünkü filmleriyle bizleri düşüncelerden düşüncelere sürüklüyor ve adeta film bitiminde uzun bir süre ekran karşısında düşüncelere dalıyoruz. Kendisi  İngiliz film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editör. Ayrıca Jonathan diye bir kardeşi vardır ve birlikte senaristliğini üstlendikleri filmleri de olmuştur. 1997 senesinde Emma Thomas ile evlenmiştir kendisi ayrıca Emma Thomas, Nolan’ın filmlerinin yapımcılığını da üstlenmektedir.

  • Yaşamının Erken Dönemlerinde Başlayan Serüven

nolan

Nolan 7 yaşında film çekmeye başlamıştır. Babasının Super 8 kamerasını ödünç aldı ve kendi aksiyon figürleriyle kısa filmler çekti. Nolan bir Yıldız Savaşları hayranıydı ve sekiz yaşlarındayken Space Wars adını verdiği stop motion animasyon filmi yaptı. Amcası NASA'da çalışıyordu, Apollo roketleri için rehberlik sistemleri kuruyordu ve ona birkaç görsel gönderiyordu. 11 yaşındayken film yönetmeni olmak istiyordu. Daha o küçük yaşlarında gelecekte yapacağı o eşsiz işlerin sinyalini vermiştir kendisi.

  • İlk film: The Following

nolan

İlk uzun metraj filmi The Following kendi hayatında yaşadıklarından yola çıkarak kameraya almıştır. Gerek senaryosu, kurgusu, gerekse görüntülerinin kalitesiyle ileride ne kadar başarılı bir sinemacı olacağının ve kaliteli işlere imza atacağının sinyallerini vermiş. Nolan'ın filmi yok denecek kadar az bir bütçeyle, ailesini ve arkadaşlarını oynatarak çektiğini belirtelim.

  • Yükseliş Filmi ’Memento’

Bir diğer adıyla Akıl Defteri, Christoper Nolan tarafından yazılıp yönetilen  psikolojik gerilim filmidir. Nolan filmin senaryosunu, kardeşi Jonathan Nolan tarafından yazılmış kısa hikâye "Memento Mori"den uyarlamıştır. IMDb'de tüm zamanların en iyi filmleri arasında yer almaktadır. Memento, özellikle de doğrusal olmayan kurgusuyla Nolan'a büyük beğeni getirmiştir. Filmin sondan başa doğru ilerleyen kurgusu, anlatıcının "gerçek zamanlı" hikâyesiyle iç içe geçer. 

  • Batman ile Dünyamıza Farklı Bir Noktadan Giriş

batman

Çocukluğundan beri hayranı olduğu süper kahramanı için gerekli parayı biriktirmiş ve kendine has anlatımıyla kameraya almıştır. 50 yıllık Batman tarihini anlatmaya başlayan Chris kahramanımızı o eski basitleşmiş ve bayağı her türlü olgudan kurtarmıştır.

  • Algılarımızın Ötesinde Bir Film: The Prestige

prestij

” Her sihirbazlık numarası üç bölüm ya da perdeden oluşur. Birincisi “Vaat” bölümüdür. Sihirbaz size sıradan
bir şey gösterir. İskambil destesi, bir kuş ya da bir insan. Bu nesneyi size gösterir. Son derece gerçek, üzerinde oynanmamış, normal bir şey olduğunu görmeniz için nesneyi incelemenizi ister. Fakat gerçek, farklı olabilir. İkinci perdeye “Dönüşüm” denir. Sihirbaz olağan bir nesneyi alır ve onu olağanüstü bir şeye dönüştürür. Hilenin sırrını arıyorsunuz ama bulamazsınız çünkü dikkatli bakmıyorsunuz. Siz sırrı bilmek değil kandırılmak istiyorsunuz. Henüz alkışlamazsınız, çünkü bir şeyi yok etmek yeterli değildir. Onu geri getirmeniz gerekir. İşte bu yüzden her sihirbazlık numarasında üçüncü bir perde bulunur.
İçlerinde en zorlusu. Bizlerin deyişiyle: Prestij."

  • Her Sahnesi İpucu Niteliğinde Bir Film: Inception

inception

Filmin ana karakterleri olan Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal ve Saito’nun isimlerinin ilk harflerini birleştirince "DREAMS", yani "Rüyalar" sözcüğü oluşur. Film bu incelikleriyle bizlerden tam not alsada Oscar kazanamamıştır lakin gönüllerimizin Oscar’ını almış bir başyapıttır Inception. Chris neden Oscar'ı alamadığını sormaları üzerine "O son rüya katmanına girmeyecektik, biraz uzattık." diyerek akıllardaki soru işaretini de gidermiştir. Ayrıca film, IMDB'de ilk 5'e girmiştir. 

  • Zamansal Bir Sorgulama: Yıldızlararası

yıldızlararası

Jonathan Nolan yani kardeşiyle kameraya almaya başladığı son filmidir bu da. Gündemimizden düşmeyen paralel evren, solucan delikleri ve daha fazlasını konu eden bir başyapıt.  Zaman kavramı bizim sandığımız kadar düz bir şey mi ? Günler, saatler bizim sandığımız algıdan ya daha farklı ilerliyorsa ?

  • Nolan Kardeşler

nolan

Yazımızda Nolan'ın tüm filmlerine değinmedik bu saydığımız filmlerin yanında ses getirmiş birçok filmi daha var kendisinin. Gelecek filmlerinde onun hayal dünyasını ve bunları filme döküş şeklini büyük heyecanla bekliyoruz. Nice güzel yapıtlarda buluşabilmek dileğiyle...

 


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.