Öğrenci Kariyeri Banner

Fazla Mavi Işığa Maruz Kalmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Fazla Mavi Işığa Maruz Kalmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Teknolojik aygıtların ve telefon kullanımının yaygınlaşması ile birlikte gün geçtikçe daha fazla mavi ışığa karşı karşıya geliyoruz ve farkında bile olmadan sağlığımıza zarar veriyoruz. 

Mavi Işık Nedir ve Nasıl Oluşur?

Mavi Işık Nedir ve Nasıl Oluşur?

Bütün gün işiniz veya okulunuz sebebiyle bilgisayara bakıyor, aralarda akıllı telefona veya tablete bakıyor, akşam televizyon izliyor ve yine uyumadan önce büyük ihtimalle yine bir akıllı telefon ekranına bakarak gününüzü bitiriyorsunuz. Bu faktörler isr dijital cihazların ekranı mavi ışık yaymaktadır. Mavi ışık sadece dijital ekranlarda değil floresanlarda ve LED ışıklarda da bulunmaktadır. 

Mavi ışık, Güneş’te gördüğümüz beyaz ışığı oluşturan yedi görünür ışık spektrumundan sadece birisidir. Akıllı telefon, akıllı saat, tablet, televizyon, bilgisayar gibi dijital cihazların ekranından ve floresan ile LED ışıklardan mavi ışık yayılır. Mavi ışık, 400 - 490 nanometre arası bir dalga boyundan oluşur. 

Mavi Işık Bizi Nasıl Etkiler?

Göz Sağlığımız Üzerindeki Etkisi 

Göz Sağlığımız Üzerindeki Etkisi 

Göz içinde kurumaya yol açan, tahriş eden ve bulanık görmenize sebep olan dijital göz yorgunluğu olarak bilinen bir rahatsızlık bilgisayar kullanıcılarının yarısından fazlasını etkilemektedir. Mavi ışık kesin bir şekilde göz retinasına zarar veriyor fakat bu zararın boyutu maruz kalma süresine göre değişiklik göstermektedir. Yapılan araştırmalarda, mavi ışığa birkaç dakika maruz kalmanın bile retinaya zarar verdiği görülmüştür. 

Uykumuz Üzerindeki Etkisi

Uykumuz Üzerindeki Etkisi

Günümüzde büyük bir bağımlılık olan dijital aletlerin uyku sağlığımızda etkisi varken mavi ışığında uyku düzenimizi sağlıksız etkilediği ortaya çıkmıştır. Dijital ekrandan yansıyan mavi ışık uyku dengemizi bozarak dinlenmeniz gereken zamanda beyninize uyanık kalma sinyali göndermektedir. Gece de iki saat mavi ışığa maruz kalmak bile uyku hormonu olarak bilinen melatonin salgılanmasını yavaşlatıp durdurduğu kanısına varılmıştır. 

Kanser Riski Üzerindeki Etkisi

Kanser Riski Üzerindeki Etkisi

Mavi ışık insan vücudu üzerindeki kanser riskini arttırdığı söylenmektedir. Örnek olarak; gece çalışan insanlarda görülen yüksek meme kanseri, prostat kanseri ve kolorektal kanseri riski mavi ışığa maruz kaldığı için uyku düzeni bozulan kişilerde üzerindeki etkisi de artıyor. 

Ruh Sağlığımız Üzerindeki Etkisi

Ruh Sağlığımız Üzerindeki Etkisi

Güneş'ten gelen mavi ışık, doğal bir ışığın taklidi olduğu için sabahları yirmi dakika maruz kalmak mevsim geçişlerinde yaşanan mevsime bağlı duygu durum bozukluğuna iyi gelmektedir. Fakat gün içersinde veya geceleri mavi ışığa maruz kalmak ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Mavi Işıktan Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Mavi Işıktan Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Günümüzde tüm cihazlarda bulunan gece filtresini kullanarak mavi ışığın %94’ünü kesmek ya da gözlerinizi mavi ışıktan koruyan ekran gözlüğü takmak retina sağlığınızı koruyacaktır. Uyumadan birkaç saat önce dijital ekranlara bakmayı bırakırsanız çok daha sağlık bir uyku uyumanızı sağlayabilir. Bunun yanı sıra kendinize hobi edinerek, teknolojik alet kullanımınızı azaltabilirsiniz. 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.